България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Използваме ли човешката трагедия за лична реклама и защо няма угодия в социалните мрежи?

Доц. Александър Христов и Максим Бехар смятат, че е правилно да не обръщаме внимание на изявите на някои хора

08.02.2023 | 09:35 Редактор: Тодор Петров

Най-трудно една човешка трагедия се възприема през оставащите без дъх кадри от природни бедствия. Такива са и снимките, които виждаме след голяма трагедия в Турция и Сирия. Една част от тях обаче се оказват фалшиви.

"Виновното е, когато такива неща се правят, за да се генерира трафик в социалните мрежи и сайтовете. В такива ситуации хората реагираме първосигнално и не проверяваме истинността на снимките. Споделяме ги, за да изразим съпричастност и да увлечем още хора да направят това, което правим и ние", коментира експертът по комуникации доц. Александър Христов в "България сутрин".

"Никога не съм виждал някой да използва една трагедия за свои цели. Всяка една дума на съпричастност е полезна. Това, че някой публикува, че е дарил дрехи или пари, не виждам нищо лошо. В социалните медии няма угодия на хората", каза PR експертът Максим Бехар пред Bulgaria ON AIR

Той припомни трагедията в Хитрино, след която дарява 1000 лева и показва платежното, но се сблъсква с много негативни реакции. "Като си дарил, трябва да кажеш, за да могат да се увлекат и други хора", убеден е Бехар.

Карикатура на френското сатирично издание "Шарли ебдо" по повод смъртоносното земетресение в Турция предизвика вълна от негативни реакции.  На нея се виждат разрушени сгради, планина от отломки и преобърната кола, а под заглавието "Земетресение в Турция" четем "Дори няма нужда да се изпращат танкове".

"Шарли Ебдо отдавна търсят непремерени провокации и това е кошмар. По-добре наистина да не ти се обръща внимание. Тези хора рано или късно ще си търпят последиците. Има определени хора, които търсят внимание отвсякъде. Гражданската съвест е най-силният регулатор на изцепки в социалните мрежи", посочи доц. Христов.

По думите му можем да се справим с дезинформацията и конспирацията с образование и медии.

"Жалко е, когато има и такъв поглед върху трагедията. В крайна сметка - свободен свят. Всеки ненормалник може да каже каквото си иска. И в България има много такива случаи на хора, които се изявиха нелицеприятно по медиите. Не може да предполагаме какво ще напише някой, когато изпие две ракии. Не трябва да им обръщаме внимание", смята Бехар. 

Той е разговарял със свои приятели в Турция, които били възхитени от това, което прави България. Страната ни е първата от ЕС, която изпрати помощ на Турция, изтъкна Бехар и отбеляза, че не трябва да забравяме Сирия, фокусирайки се над трагедията в Турция. 

"И там има много жертви. Помощите, които събираме в България, трябва да бъдат насочени и към Сирия. Защо да е фалшива съпричастност това, че си сложил турското знаме на снимката или че си написал: Страдам за моите турски или сирийски приятели. Трябва да се съсредоточим върху това да помагаме на нашите приятели в Турция и Сирия", настоя PR експертът.

"Трябва да се случи нещастие, за да се обединим - това е много зле", отчете Бехар.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
1 rate up comment rate down comment 1
Кармен Младенова
преди 1 година
В БГ има места където българин не може да си купи хляб,ако не проговори на турски - така че малко им е на турците Сигнализирай за неуместен коментар