България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БЧК: Приоритет за Турция са стоките от първа необходимост и финансовата помощ

Преслава Лилова подчерта, че вещите, които изпращаме за бедстващите, трябва да са нови

08.02.2023 | 09:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Екип на Българския червен кръст от 12 души и 5 кучета се включи в спасителните действия в югоизточната ни съседка след опустошителните земетресения. Междувременно от организацията започнаха и благотворителна кампания.

"Нямаме положителна новина от изминалото време и работа на терен на екипа. След завършените обходи в рамките на вчерашния ден от екипа, те сега ще бъдат пренасочени към друго населено място, така че от Адана ще се преместят в Антакия", заяви директорът на Дирекция "Международно сътрудничество и програми" в БЧК Преслава Лилова в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че кучетата, които се използват от Планинската спасителна служба, са селектирани с известно родословие и порода, които определят някои от характеристиките на това как те ще се държат на терен.

"Имаме готовност, ако се наложи ротация, ако има последващи нужди от човешка сила на място. Приоритетът, който беше нужно да се покрие, е спасители, специализирани в издирването. Другото, което следва да се направи, е стоките от първа необходимост. Следващият етап е изпращането на финансова помощ и за Турция, и за Сирия", посочи Лилова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че вещите, които се изпращат като помощ, трябва да са нови, а сред примерите какво можем да изпратим, са одеяла, завивки, топли дрехи, термобельо, хигиенни материали за ежедневно ползване.

Доброволци от Доброволческо формирование "Мейдей" България отпътуваха за един от най-засегнатите градове от земетресението в Турция – Газиантеп. Ръководителят на групата Красимир Каракашев сподели на живо, че в момента пътуват 7 автомобила с 28 души. По думите му най-важно е да преценят обстановката при пристигането си и с какво могат да бъдат полезни.

"Хора имат нужда от помощ, всички ние сме обучавани за това. Който е имал възможност и време, желание имаме всички, е в тази група, която е в момента на пътя", каза той.

"Има нужда от продължаваща подкрепа. Това, което искаме и търсим да съберем от България, е в абсолютен унисон с онова, което те са подали като списък и информация. Нашите колеги в Турция са част от тамошния щаб, който координира ефективността на помощта, което трябва да се случва бързо и в максимален синхрон", заяви още Лилова.

Гостът сподели, че за съжаление, са губили хора от БЧК, от Червения полумесец и от Катарската организация, които са били разпределени на мисия, но са загубили живота си, а други са останали без някого от семейството си.

Лилова обясни как можем да помогнем на пострадалите: "Ако говорим за финансова помощ, може да се дарява през SMS на номер 1466, също така може по банков път за онези, които искат да дарят по-голяма сума. Разбира се, във всички офиси на БЧК в страната, може и на самите каси. За всеки, който желае да даде стоки, отново в офисите на БЧК, те са посочени в уебсайта".

Гледайте видеото с целия разговор.