Близо 8000 са жертвите на трусовете, спасителите се борят с лошото време

Телефонните компании предложиха безплатни разговори и съобщения

08.02.2023 | 06:50 Редактор: Тодор Петров
Близо 8000 са жертвите на трусовете, спасителите се борят с лошото време

Докато спасителите продължават да се борят с лошото време, търсейки оцелели, броят на жертвите на мощното земетресение в Турция и Сирия наближава 8000 души. Но има предупреждения, че броят им може да продължи да расте. 

Две земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер удариха близо до Газиантеп, Турция, в ранните часове на понеделник, като трусът засегна и съседната Сирия. Според ООН земетресението е довело до още по-голям хаос в Сирия. Хората в 70% от територията на страната вече се нуждаеха от хуманитарна помощ. 

Във връзка с опустошителното земетресение телефонните компании предложиха безплатни разговори и съобщения в Турция и Сирия, за да могат семействата да поддържат връзка и спасителните дейности да продължат безпроблемно. Разговорите и съобщенията ще бъдат безплатни до 15 февруари. 

По данни на УНИЦЕФ болниците в Сирия са претоварени с хора, страдащи от счупвания и разкъсвания. Над 7500 турски войници работят в засегнатите от земетресението райони, като подпомагат издирвателните операции, съобщава АФП. 

По данни на СЗО земетресението може да засегне до 23 млн. души в Турция и Сирия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в 10 югоизточни провинции.

Снимка: БГНЕС