България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Кошмарът в Турция: Заличени градове, мръзнещи и гладуващи хора по улиците

Най-големият им е страх е не от нови земетресения, а от загуба на още любими хора, каза журналистът Нора Чолакова

08.02.2023 | 08:45 Редактор: Тодор Петров

"Ситуацията е много лоша. Намирам се в град Нурдагъ, който се намира в окръг Газиантеп. Градът е напълно сринат, на 20 км е от епицентъра на големите трусове. Повечето сгради са сринати. Има димна завеса, въздухът е ужасен. Спасителни екипи постоянно работят по търсенето на оцелели хора. Огромен брой хора остават под отломките", разказа за ужаса в Турция журналистът Нора Чолакова в ефир на "България сутрин".

"Много е студено, много хора са принудени да спят по улиците. В Адана е сравнително спокойно, макар да има 11 срутени сгради и над 100 загинали. Кацнахме около 2 часа през нощта, видях хаос на летището. Много време нямаше кой да провери паспортите на пристигащите пътници. Спасителите ни споделиха, че са работили на 3 терена. До вчера по обяд не бяха открили нито един човек", каза още тя за Bulgaria ON AIR.

Разговаряла е с хора, които са напалили огън по улиците. Екипи доставят дърва за огрев на хората, сред които има и много малки деца.

"Цялата държава е мобилизирана да оказва помощ на пострадалите. На хората се осигуряват сандвичи, плодове, вода, топли дрехи, одеяла. Има изградени много палаткови лагери в открити пространства като паркове", посочи Нора Чолакова.

Семейство от Хатай ѝ е споделило, че градът буквално е заличен от земята, а те са оцелели като по чудо. По думите на журналиста хората са изключително притеснени, но проявяват страхотно хладнокръвие. 

"Най-големият им е страх е не от нови земетресения, а от загуба на още любими хора. Трагедията е огромна, но се стараят да са спокойни, единни и всеки да помага на другия", изтъкна Нора Чолакова.