България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Сандов, ДБ: Радев ни нахока за Украйна, но стъпва по ръба на Конституцията

Много трудно може да бъдем отново партньори с БСП, заяви бившият екоминистър

22.11.2022 | 09:12 Редактор: Тодор Петров

Все по-малка е надеждата да бъде съставено правителство. Това потвърди съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев. 

"Президентът и този път няма да даде кризисен мандат на ДБ за опит за съставяне на правителство. Вече се говори кога ще бъде даден третият мандат. Президентът много искаше да изложи своята позиция за войната в Украйна, за българската позиция, взета с парламентарно мнозинство. Вносители бяхме от ДБ и президентът Радев реши да ни нахока. Не е редно", заяви бившият министър на екологията Борислав Сандов в "България сутрин"

Според него държавният глава превишава правомощията си с разточването на консултациите с партиите. 

"Мина повече от месец, в който президентът все още не е дал първия мандат. Това е стъпване по ръба на Конституцията. Не е записан изрично срок, но той може да не връчи този мандат още години, което си е узурпация на власт", изтъкна Сандов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е много важна динамиката в гласуванията в зала при първия и втория мандат. Неговата прогноза е, че ако има правителство с третия мандат, то ще е лошо и нестабилно, а хоризонтът му ще бъде много къс. Сандов смята, че нови избори ще създадат условия за по-добри възможности за добро правителство. 

"ГЕРБ, с риториката си за присламчване в полето на ДБ и "Продължаваме промяната", създават предизборни настроения в тяхна полза. С техните действия правят точно обратното. Задържаха България на най-последните места в различни показатели. Борисов се заиграваше с Русия и Путин в стил Орбан. Не бих казал, че ГЕРБ могат да изпълнят това, което говорят в момента, и да бъдат конструктивен партньор", посочи още гостът. 

"В рамките на това НС сякаш единствени партньори изглеждат "Продължаваме промяната". Беше много трудно да преглътнем БСП като коалиционен партньор в предишното управление. "Продължаваме промяната" бяха в ролята на медиатор. След войната и сега с хартиената бюлетина излязоха наяве определени позиции на БСП. Все по-видима е дистанцията и противиположността в чисто идеологически план. Много трудно може да бъдем отново партньори с БСП", подчерта депутатът от ДБ.

Бившият екоминистър алармира, че светът изисква намаляване на парниковите газове в атмосферата, тъй като те водят до климатични промени, които застрашават съществуването на човечеството дори в рамките на нашия живот.

"Някои от държавите ще изчезнат напълно. В началото това ще са островни държави. Ще има огромна миграция. Всеки осми човек ще трябва да се изнесе от мястото, на което живее, защото там няма да може да съществува. България е длъжна да намали емисиите си. Това става чрез затваряне на централите; през закриване на определени мощности, някои могат да минат на плаващ режим. Третият вариант е да се въведат технологични обновления, които да улавят парниковите газове. Въглищните централи никога не са били добра алтернатива. Нашите въглища са много влажни и с голям прахов елемент - много замърсяващи", обясни Сандов. 

Според него даже от ГЕРБ са наясно, че с въглищата ще се приключи и българската енергетика трябва да мине в режим на обновление, плавно изключване или намаляване на определени мощност, за да може да влизат други. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

3
1 rate up comment rate down comment 0
Симеон
преди 2 месеца
Сандов още ли е част от политическа формация, и ако да- защо? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
dtr
преди 2 месеца
Не забравяйте, че Радев е президент, защото и вие го подкрепихте! Циркаджии! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
!!!
преди 2 месеца
Stefan Gamizov Всичко е стигнало до крайно проруско държавно и законодателно насилие, което напоително се прикрива с воплите на руски пропагандисти по националните медии срещу някакъв въображаем заговор на САЩ и някакви други страни срещу Майка Русия.Българите са объркани от тази пропаганда, която насажда омраза и дехуманизация срещу украинците, както и прикрива нестихващите престъпления на диктатурата в Москва на българска територия. Сигнализирай за неуместен коментар