Радев: Връчвам третия мандат след Нова година, за да има избори през март

Няма да насроча избори през януари и февруари, подчерта президентът

21.11.2022 | 11:20 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев ще връчи след Нова година третия мандат за съставяне на правителство, за да има избори през месец март. Това обяви държавният глава по време на консултациите с "Демократична България", като изрази надежда да не се стигне до тази хипотеза.

"Надявам се да не се стига до трети мандат, силно се надявам. След изборите се ръководя от две основни цели – да се направи максималното, за да има правителство, да се даде време за диалог, да се отдалечат партиите от предизборната риторика и да има конструктивен диалог", отбеляза държавният глава.

"Втората е така да се връчат мандатите, че ако има провал и не се състави правителство, изборите да не са през най-тежкия период януари и февруари, а това изисква забавяне, аз съм поел тази отговорност и няма да насроча избори през януари и февруари, а рискът да има още по-ниска избирателна активност е много голям", добави той.

Радев все пак уточни, че ако партиите се обединят и заявят, че са готови и искат да има избори през декември, въпреки Коледа и Нова година, той ще се съобрази.

Президентът влезе в спор с ДБ заради обвиненията към него. "Кохортата около мен, тези хора, които се ангажират с националната сигурност, всички са завършили американски академии, а вашите експерти са завършили съветски академии. Те ви вредят, а вие сте сериозна партия", обърна се Радев към лидера на ДБ Христо Иванов.

Във връзка с решението на 48-ото Народно събрание за предоставяне на въоръжение на Украйна президентът посочи, че националната сигурност е фундаментът на държавността.

"Солидарността е стожер на единството в НАТО и на неговите способности да реагира при кризи, но тази отговорност към Алианса се базира преди всичко на способността на страната ни да генерираме и поддържаме нашите отбранителни способности“, заяви Румен Радев и допълни, че в ситуация на бушуваща на километри от България война това е най-важният ангажимент.

"Въоръжените сили са изключително сложен организъм. Съвременните оръжейни системи са високотехнологични, сложни комплекси и те имат много свързани помежду си елементи и подсистеми", заяви президентът и настоя да се отчита необходимостта от време за планиране на различни аспекти като техника, въоръжение, логистика, обучение, подготовка и други.

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
партии мафии
преди 1 година
Най-добре да караме със служебния кабинет до местните избори другата есен! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Може и да няма избори, може да съшият някоя безпринципна коалицийка... Сигнализирай за неуместен коментар