Христо Иванов при Радев: Трудно може да бъде съставено правителство

Президентът упрекна ДБ за настояването на да изпратим военна помощ на Украйна

21.11.2022 | 10:31 Редактор: Вяра Димова

"Партиите в НС са призвани да излъчат мнозинство за съставяне на редовно работещо управление. Както знаем, тук няма малки и големи партии, защото отговорността е обща. От последните избори хората не гласуваха доверие на нито една политическа сила сама да управлява, напротив - парламентът е фрагментиран и това прави усилията за излъчване на мнозинство един труден, но не невъзможен процес", заяви президентът Румен Радев пред представителите на "Демократична България". 

Крайно критичен съм към вашите призиви да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим, допълни президентът.

По време на консултациите съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че трудно може да бъде съставено правителство.

"Аритметиката показва, че трябват не по-малко от три партии. За да бъде стабилно, трябва конструкция и приоритети. Ясно е, че българската система върви към раздробяване. Ключът ще бъде диалогът и търсене на форми за сътрудничество, но е много важно това да не е безпринципно", допълни Иванов.

Той посочи, че сред техните основни приоритети са съдебната реформа и разумен икономически курс.

“Ние не сме сред мандатоносителите, опиваме се да бъдем конструктивни. Измененията в ИК, които бяха анонсирани, показаха, че не са извлечени уроците. Всички трябва да се успокоим и да си припомним какъв е дневният ред”, каза още той.

Иванов поясни, че тяхната цел по темата с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи подкрепа от НС и да прецени какво може да се даде. “Конфликтът е част от дългосрочна политика на Путин по реконструиране", отбеляза лидерът на ДБ. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Крис
преди 1 година
Пак няма да ви се отвори парашута да управлявате, г-н Иванов Сигнализирай за неуместен коментар