ДБ няма да подкрепи първия мандат, сериозният разговор щял да бъде с "Продължаваме промяната"

Според Христо Иванов първият мандат е реваншистки, а вторият - реформаторски

21.11.2022 | 12:58 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Първият мандат е ясно, че няма да го подкрепим. Смятаме, че сериозният разговор би бил върху формула, предложена от "Продължаваме промяната" за втория мандат. Каква ще е тя, ще оставим на "Продължаваме промяната да предложи. Ние може да се опитаме да бъдем полезни, но не е редно ние да даваме формулите. Те не са безкрайно множество", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след срещата с президента Румен Радев.

"Първо, не виждам нищо очевидно какво ще се случи с третия мандат. Нека не бързаме, нека да видим какво ще се случи с първия мандат и дали ГЕРБ ще може да формира някаква коалиция на реванша. Да видим дали с втория мандат ще се формира управление на реформите, и едва тогава на база на това ще коментираме третия мандат. Третият мандат е кризисен, извънреден, нека да минем през редовните, за да коментираме третия", призова Иванов.

"Г-н Борисов, и всички ние, призоваваме за диалог на реформата на изборния процес. За една седмица не ми се струва сериозно да стане това. Диалогът трябва да продължи колкото трябва, за да се получи широка дискусия. Ако ние се отнесем несериозно, ще получим съответния отзвук от обществото. Нека да проведем разговора по сериозен начин, иначе се създава усещането, че някой се подготвя да ходи на избори", категоричен е Христо Иванов.

"Учуди ме, че голяма част от разговора беше посветен на националната отбрана. Позициите ни са ясни, тези на президента също. Това изясняване на отношенията ми се стори неудачно при положение, че хората очакват да разговаряме за правителство, и то въпреки различията си", добави Иванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR