България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Попов: Категорично сме зад Украйна, има излишно оръжие, което да дадем

Според него, ако не помагаш на Украйна, помагаш на армията агресор

04.11.2022 | 09:09 Редактор: Ирена Бакърджиева

След ожесточени спорове в парламента депутатите решиха, че изпращаме военно-техническа помощ за Украйна.

"Трябва да е ясно, че имаме възможност да дадем въоръжение на Украйна и това е така, защото ние имахме доста по-сериозна армия, така че има излишно имущество, което остана. Сега въпросът е да се види какво Украйна иска, дали техническото състояние на това, което имаме, е добро и приемливо, и дали това няма да се отрази на основните бойни способности на българската армия. Трябва да се направи сериозен анализ, има един месец за това", заяви бившият началник на отбраната на България - ген. Константин Попов в студиото на "България сутрин".

Той смята, че важното е, че България заявява, че е с Украйна и помага на армията ѝ, защото по този начин защитава и себе си, и ценностите си, вярата в справедливостта и отношението към света.

"Ние забравяме, че сме член на отбранителен съюз и другите страни членки нямаха колебания. Те избраха почтеността, да предоставят на по-слабия, на жертвата, своята помощ и възможност да се защитят, защото, ако не помагаш на Украйна, помагаш на армията агресор", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него по този начин няма да отидем на война, както не са отишли и останалите държави, помогнали на Украйна. И каза, че когато една държава не е на правилните позиции, прояви страхливост и търси само политически дивиденти и изграждане на собствено величие, тогава постига война.

"Даването на оръжие е една последователна политика. В една война начините на действие са два - или воюваш, или вдигаш белия байряк. Може да има някакви преговори, но те се водят след резултатите на бойното поле и войната продължава дотогава, докато победеният приеме условията на победителя", категоричен е ген. Попов.

По думите му вече можем да кажем категорично, че сме зад Украйна, но не сме срещу Русия, а против политиката на джунглата, където големият, силният не признава съществуването на друга държава и на друг народ и изповядва тази си политика чрез армия, въоръжени сили, бомби, самолети и танкове.

"От тази политика на джунглата, която се проповядва от Кремъл, страда и обикновеният руски народ. Взаимоотношенията между Кремъл и България страдат далеч преди да вземем това решение, а да се подаваме на страха, е неправилна политика", е мнението на госта.

По темата за модернизацията на българската отбрана, той коментира, че трябва да купим новите самолети F-16, за да можем да имаме българска авиация и да можем да се защитаваме.

"Ние имаме своите големи ограничения, защото не финансирахме въоръжените сили в продължение на 30 години. Бяхме ги оставили да се оправят, ако може да съкратим нещо, да намалим бюджета, защото не са ни необходими. Тази философия се оказа тотално погрешна и сега ще берем плодовете на всичките тези години", заключи ген. Попов.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
Категорично сме за Русия и за изпращане на оръжие на Русия! Категорично сме срещу *** и срещу агресора и терориста сащ! България трябва да изгони сащническия посланик и да обявим война на сащ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
съд и разстрел
преди 1 година
Всички тези "радетели" за изпращане на оръжие са преки виновници за състоянието на армията ни! Кой нареди да бъде унищожено въоръжение за милиарди при приемането ни в НАТО? Вместо да бъдат разследвани и съдени, те обикалят по цял ден медиите и ни заливат с глупости! Сигнализирай за неуместен коментар