България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Чуков: Вървим към глобален конфликт, който ще касае и България

Според него Путин не би посегнал към ядрено оръжие толкова близо до границите на Русия

22.09.2022 | 09:23 Редактор: Елеонора Танева

След думите на Путин за частична военна мобилизация в Русия, военният ни министър Димитър Стоянов заяви, че има риск за националната ни сигурност, но не и пряка заплаха.

"Ние би трябвало да се притесняваме от това, което се случва на север и на изток от нас. Разстоянието от бойното поле между Украйна и България не е толкова голямо. Не биха могли да се притесняват австралийците, но ние като българи няма как до не се притесняваме от това, което се случи", коментира международният анализатор Боян Чуков в студиото на "България сутрин".

Гостът посочи, че цялата ситуация ще се промени, ако референдумите бъдат успешни.

"Тогава Запорожка, Херсонска област, Донецк и ЛНР се превръщат в територия на Руската федерация. Всеки снаряд, изстрелян по тях, ще се счита за изстрелян срещу Русия. Автоматично се променя форматът на специалната военна операция. Тогава ще вървим към този глобален конфликт, който ще касае и България. В тази формула, ако териториите бъдат присъединени към територията на Руската федерация, ние се превръщаме в страна", заяви  Чуков.

Той подчерта че тези 300 000 души, които ще бъдат мобилизирани, са малка част от мобилизационния ресурс на Руската федерация, наброяващ 25 милиона души. Също така отбеляза, че след Втората световна война САЩ 9 пъти са имали подобни военни мобилизации - в Корея, Виетнам, войната в Ирак, но не им е обръщано такова внимание. Бившият дипломат изрази убеждението си, че Русия и САЩ поддържат диалог през цялото време на войната в Украйна.

"Видя се, че украинската армия започва безмилостно да изтребва населението в Донбас. Путин не може да ги защити със статута на специалната военна операция", заяви Чуков пред Bulgaria ON AIR. 

Според него започналите протести в Русия срещу военната мобилизация няма да свалят Путин от власт.

"Не би трябвало да се разчита, че по този начин ще бъде свален Путин. На някои страшно им се иска да изглежда така. На много места позициите на руските либерали се елиминират и на тяхно място идват хора, които са повече към властта... Социологическата агенция, която не работи в полза на Путин, показа миналия месец, че той се ползва с 80% одобрение и 7% неодобрение сред руснаците", каза още Чуков.

Експертът определи като нормално действието на руснаците, които изкупиха за минути еднопосочните билети за напускане на Русия, въпреки цената от 5 000 евро.

"Над 5 млн. руснаци имат сериозна недвижимост и сериозни сметки в чужбина. Хората отиват при парите си. Трябва да е ясно, че се мобилизират тези, които имат специална военна подготовка", поясни гостът. 

Проф. Чуков не вярва, че Путин би посегнал към ядрено оръжие. 

"Руснаците не са толкова глупави да използват ядрено оръжие до своите граници. Путин обърна внимание на това, че ще бъде ползвано стратегическо атомно оръжие, съгласно доктрината на Руската федерация при условие, че има заплаха за руската държавност. Голяма част от мобилизираните не отиват да се бият на фронта, а да запълнят териториите, които руските войски контролират и да уплътнят границите на Руската федерация", коментира международният анализатор.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

7
9 rate up comment rate down comment 21
Yvorix
преди 1 седмица
Защо нарочвате Боян Чуков за анализатор (ако не е в циничния смисъл на думата ....-лизатор). Нито анализ, нито оценка на политическо събитие или положение може да се чуе от него, а и звучи твърде поръчково или в ролята на "полезен ***" по Ленин. Сигнализирай за неуместен коментар
6
29 rate up comment rate down comment 18
анонимен
преди 1 седмица
Ти и Иво Христов сте най. добрите анализатори Сигнализирай за неуместен коментар
5
40 rate up comment rate down comment 15
анонимен
преди 1 седмица
Това е най-точният анализ досега в публичното пространство. Русия е притисната в ъгъла и ще действа по принуда. Ядреното оръжие най-вероятно ще бъде използвано при неспирсне на помощта от страна на ЕС към Украйна. Да се готвят Варшава, Лондон, Берлин и Брюксел!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
41 rate up comment rate down comment 13
Никодим
преди 1 седмица
Добър анализатор и много жалки и неграмотни "журналисти" Сигнализирай за неуместен коментар
3
20 rate up comment rate down comment 38
Тодоров
преди 1 седмица
Какъв анализатор е тоя. Анализатор не би държал страна. Вижте какво приказваше в началото на войната и СПРЕТЕ да го каните , защото е излагация... Сигнализирай за неуместен коментар
2
21 rate up comment rate down comment 38
ХТР
преди 1 седмица
Нито една дума на това "бивше" ченге не се е сбъднала! Той е сложен за плашило, за да отвлича внимание, като говори алабализми! Сигнализирай за неуместен коментар
1
20 rate up comment rate down comment 38
мъж с опит
преди 1 седмица
Абе Чуков, чуков ли си - не знам, ама това ще касае цяла Европа бе, умнико! Стига си ни плашил и то денонощно! Айде - СТИГА ! Сигнализирай за неуместен коментар