ЕС отговаря на заплахата: Спешно подготвя нов пакет санкции срещу Русия

Брюксел ще продължи да оказва военна подкрепа на Киев

22.09.2022 | 07:55 Редактор: Елеонора Танева
ЕС отговаря на заплахата: Спешно подготвя нов пакет санкции срещу Русия

ЕС ще наложи нови санкции срещу Русия възможно най-скоро заради планираните референдуми в Донбас, Запорожие и Херсонска област. Брюксел ще продължи да оказва военна подкрепа на Киев. Това каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел след неформална среща на външните министри на общността в Ню Йорк.

"Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат въведени незабавно, възможно най-скоро в координация с нашите партньори... Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна, като доставяме военно оборудване, ако е необходимо", каза Борел.

И уточни, че новите санкции на ЕС срещу Русия ще бъдат както персонални, така и секторни. На този етап е взето само политическото решение. След срещата в Ню Йорк външните министри на ЕС приеха декларация за ситуацията в Украйна.

"Европейският съюз разглежда референдумите в освободените територии като "нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", коментира Борел, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че украинският външен министър Дмитро Кулеба се е присъединил в първата част на срещата, за да сподели и информира за последните развития. Според него тази среща "е била необходима", за да се "разбере за какво става дума".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК