Напрежението расте, имаме ли готовност да пазим небето си?

България се е обърнала към САЩ, Израел, Франция и Швеция за самолети под наем

21.09.2022 | 17:54 Редактор: Елеонора Танева

Без да употреби нито един път думата "война", служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че действията на руския президент създават опасност и за нашата национална сигурност.

"По отношение провеждането на мобилизация в Русия, естествено, че води до ожесточаване на конфликта и трудност да бъде прогнозиран краят на този конфликт. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО. Всеки един конфликт, тлеещ или горещ, какъвто е в Украйна, е риск за националната сигурност. Всеки един, като се започне от потока за бежанци, икономически средства, това води до влияние на цените, вие го виждате", коментира министър Стоянов.

Украйна е поискала от България медицинска помощ, затова кабинетът прие решение за отпускането на 350 комплекта, с които да бъде подсигурено медицинското обслужване на 35 хиляди украинци. 

Министерският съвет прие и програма за близо 1,300 млрд. долара за разходи за вторите 8 изтребителя F-16.

"В този проект на инвестиционен разход са включени вече и способности за нанасяне на удари въздух-въздух, въздух-повърхност, тоест ще имаме пълноценна ескадрила от 16 самолета, очакванията са да пристигнат 2027 г.", каза военният министър.

И тъй като летателната годност на настоящите ни изтребители МиГ-29 изтича догодина, а първите F-16 се очакват през 2025 г., страната ни търси вариант как да се охранява въздушното ни пространство.

"През този период ние трябва да осигурим охраната на въздушното пространство – да можем ние да носим дежурство с нашите съюзници, но не нашите съюзници да носят дежурство вместо нас", поясни Димитър Стоянов.

България се е обърнала към САЩ, Израел, Франция и Швеция за самолети под наем. 

"Нашето ограничение е, че ние не искаме да закупим самолетите, а да бъдат на лизинг, тоест осигуряване на определни часове летателни на лизинг", допълни министърът. 
Страната ни изпитва и трудности с поддръжката на изтребителите на МиГ-29 заради войната в Украйна и доставката на части от Русия, Украйна и Беларус.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК