Военният министър след думите на Путин: Има риск за националната ни сигурност, но не и пряка заплаха

Всеки конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ, какъвто е този в Украйна, е риск за националната сигурност, каза Стоянов

21.09.2022 | 12:36 Редактор: Теодора Патронова

Риск за националната сигурност има, но пряка заплаха за България няма. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов във връзка с обявената частична мобилизация от Владимир Путин в Русия пред журналисти.

"България е член на НАТО и участваме в колективната отбрана, а член 5 гарантира националната ни сигурност", подчерта той.

Всеки конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ, какъвто е този в Украйна, е риск за националната сигурност, добави министърът.

"Приехме три важни документа, свързани с Министерството на отбраната. Първият е решение за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна. 350 медицински комплекта, които осигуряват медицинско обслужване на 35 000 граждани. Вторият е от изключителна важност за Министерството на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната. В нея влизат 13 проекта като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната напред през 2019-2020 г. са дефинирани 188 способности, които трябва да има Българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях, а сумата, която ги покрива е 6,6 млрд.", каза още Стоянов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК