Лондон: Заплахата на Путин е смразяваща, това е ескалация на войната

"Думите му трябва да бъдат приемани сериозно", заяви Джилиън Кийгън

21.09.2022 | 12:25 Редактор: Искра Ангелова
Лондон: Заплахата на Путин е смразяваща, това е ескалация на войната

Британският заместник-министър на външните работи Джилиън Кийгън нарече "смразяваща" заплахата на Путин към Запада, че притежава много оръжия, но допълни, че тя изглежда по-скоро като част от "лъжите на Путин".

В интервю за "Скай нюз" Кийгън каза, че това е сериозна заплаха, но такава е била отправяна и преди. Тя обаче заяви, че обявяването на частична военна мобилизация е тревожна ескалация на конфликта. Джилиън Кийгън заяви, че думите на Путин трябва да бъдат приемани сериозно и призова за спокойствие пред лицето на заплахата му в речта за използване на ядрени оръжия.

По-късно за Би Би Си Кийгън посочи, че ще продължават опитите решение на войната в Украйна по дипломатичен път. В послание към украинците Кийгън каза: "Ние сме на вашата страна и ще помагаме с каквото можем".

Бившият британски посланик в Русия сър Тони Брентън също заяви за "Скай нюз", че обявената от Путин частична мобилизация е значителна ескалация на украинската война.

Брентън отбеляза, че досега Русия се е сражавала с "едната ръка вързана зад гърба, защото Путин се е притеснявал какъв ефект ще има обявяването на мобилизация сред руското обществено мнение", предава БНР.

Според бившия посланик, сега Путин явно е приел съвета на военните да се върне към ядрената заплаха в контекста на предполагаема такава от страна на Запада.

Брентън допълни, че в очите на руското общество това, което досега бе описвано като военна операция, вече приближава определението за "война".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК