fallback

Калфин: Възможна е коалиция между ГЕРБ и "Промяната", евтин газ от "Газпром" няма да получим

Легенди са твърденията за ниските цени на руския газ, заяви бившият външен министър

19.08.2022 | 09:30 Автор: Елеонора Танева

Инфлация от 17,3% за юли, газова криза с несигурни доставки и също толкова несигурни цени, нарастващи цени на стоките и услугите, служебно правителство, неясно бъдеще на следващото НС. Страната е пред много кризи, които искат конкретни решения.

"Проблемът не е толкова лисата на газ, колкото цените. Първо трябва да бъде осигурен, защото голяма част от индустрията потребява природен газ. Физически трябва да ги има тези количества и "Булгаргаз" да сведе цените минимум", коментира бившият вицепремиер по демографската и социалната политика и бивш външен министър Ивайло Калфин в студиото на "България сутрин".

Като спешна задача пред "Булгаргаз" той посочи осигуряването на инфраструктурата за доставките, за които дружеството е обявило търг. Калфин е категоричен - евтин газ от "Газпром" няма да получим.

"Ние нямаме много избор - легенди са твърденията за ниските цени на руския газ. Договорът, ако решим да плащаме в рубли, е като да въведем условия да плащаме в левове. Цената се е променила. Това няма да е магическо решение, по което ще получим евтин газ за България. Трябва разумно решение, сигурно цените ще бъдат високи", прогнозира Калфин.

И призова да бъдат подпомогнати наистина нуждаещите се, а не всички. 

Цените на горивата

Бившият външен министър е убеден, че се спекулира с цените на горивата у нас.

"Международните цени са на равнището от преди войната. Тогава стои въпросът защо не са подобни и в бензиностанциите. Това отново насочва вниманието към огромните печалби, които се трупат", посочи Калфин.

И разкритикува помощта от 25 ст. за литър гориво, която е за всички, а не за най-нуждаещите се. По думите му тази мярка издува инфлацията като насърчава потреблението. 

Избори и коалиции

Ивайло Калфин е убеден - следващото НС ще се управлява от коалиция. А тя дори може да е между ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

"Не изключвам коалиция между ГЕРБ и "Промяната", ще се намерят много обяснения - Планът за възстановяване, евроатлантическата ориентация. Ще отстъпи някой от лидерите и ще се решат всички проблеми. Очевидно е, че ще има пак коалиция, която е удобно извинение да се забравят предизборните обещания. Политическите лидери да направят стъпка назад - това би бил по-добрият вариант, лошият - да ходим пак три пъти на избори за една година", прогнозира гостът.

Той отбеляза, че в неофициалната предизборна кампания лидерите правят крачки назад, а не водят лично партиите си. 

"Под благовидния предлог за консенсус са готови да отстъпят, но нито една от трите партии не казва за министър-председател. Това, което виждам, е трескава подготовка за избори, които бяха очаквани. Липсват посланията, всички пишат програма", подчерта Калфин. 

Доходите

"Всеки иска да спечели следващите избори с добри новини и това води до подпомагане не на тези, които имат нужда, а се раздава нашироко. Това увеличава инфлацията, има и специфични причини като вноса на енергетика. В същото време някои фирми трупат огромни печалби, което показва проблем в държавната регулация", коментира Калфин.

По думите му задълбочаването на разделението в доходите е бомба със закъснител.

Срещата Зеленски - Ердоган - Гутериш

Не е задължително от среща на такова ниво да излезе новина. Зад нея стоят много невидими действия и стъпки, които са от съществено значение, коментира бившият външен министър. Той даде висока оценка на ролята на Ердоган в отношенията между Украйна и Русия. Но е убеден, че световната дипломация е в трудна ситуация, тъй като конфликтът е във фаза, в която трудно има връщане назад в Москва и Киев.

"Виждаме тенденция - Турция успява в този момент да бъде в подкрепа на Украйна, без да заема антируска позиция. В тази ситуация се изисква доста капацитет, за да правиш такава политика. Ердоган ще търси доста важна роля в региона", посочи Калфин.

Той коментира каква трябва да бъде позицията на България: да търси решение на проблема, а не начини за решаването му със сила.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback