България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Матева, ЦИК: Няма подписка на партия без "мъртви души", в някои са по 400

По предварителни данни 6 661 774 избиратели имат право да гласуват на изборите

19.08.2022 | 09:17 Редактор: Петя Кръстева

Преди ден изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Вчера ЦИК официално обяви участието във вота на 24 партии и 7 коалиции. 

Проверката на всички партии и коалиции все още не е приключила. Късно снощи бе предоставена на ЦИК проверката на две партии и една коалиция - остава да бъдат проверени подписките на една партия и една коалиция и с това ще приключим. За момента няма проблеми с подписите. Ако и днес не открием такива, всички 24 партии и 7 коалиции ще се явят на изборите. Това заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в ефира на "България сутрин"

По думите ѝ почти няма подписка, в която да няма поне една "мъртва душа". В някои от тях броят им достига до 400. 

"Необходимите по закон подписи са 2500. В момента, когато те са налични, проверката приключва и останалата част от подписката не се проверява", поясни тя.

Матева припомни, че през годините от ЦИК са правили предложения подписката да отпадне и да се въведе нов критерий, по който да се преценява дали дадена парти или коалиция може да участва в изборите. Една от идеите на Комисията е била това да се случва на база участие в предходни избори даден процент от избирателите да са подкрепили партията.

"ЦИК може да откаже регистрация на политическа партия единствено ако не бъдат представени някои от изискуемите документи. Имаше подобен случай през 2021 г.", каза тя за Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на ЦИК коментира и подготовката на вота в чужбина.

"Към вчерашния ден бяха подадени около 3000 заявления за гласуване извън страната. Срокът за подаването им изтича на 6 септември", констатира Матева.

От думите ѝ стана ясно още, че профилактиката на машините все още не е стартирала, а към момента се извършва ремонт на част от устройствата. Най-често проблеми се срещат при печатащите устройства.

"Всичко върви в срок, няма да има проблеми с подготовката на машините за вота", категорична бе тя. 

Матева обобщи, че по предварителни данни 6 661 774 избиратели имат право да гласуват на тези избори. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК