Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Веселинов: Подпомагаме Путин да осъществява своята агресия с 1 лв. от всеки литър гориво

Няма добър и лош газ, има икономически изгоден и икономически неизгоден, коментира съпредседателят на ВМРО

18.08.2022 | 21:14 Редактор: Елеонора Танева

Неспиращи протести заради възможността България отново да получава руски газ.

"Въпросът е "Направи ли нещо правилно редовният кабинет?". Оказа се, че същото това правителство, което осигури хаоса в газовите доставки, което покровителства "Лукойл", позволява от българите да се източват милиарди годишно и е договорило и затварянето на определени мощности в Мини "Марица Изток", коментира съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него умишлено се подминава това, че 12 000 човека ще останат на улицата през 2024 г., ако се стигне до затваряне. 

"Вероятно целта е била това да мине незабелязано в августовските жеги. Най-голямата енергийна мощност на България след АЕЦ "Козлодуй" е поставена под въпрос. Единственият ресурс, който гарантира енергийната ни сигурност, е под въпрос. Очевидно икономическата логика не е в полза на обществото, а на частни интереси", заяви Веселинов пред Bulgaria ON AIR.

Според него умишлено правителството на Кирил Петков не е защитавало пред Брюксел въглищната енергетика, в стремежа си страната ни да получи средствата по Плана за възстановяване и развитие. 

"Отиват парите в едни фирми, изпълнители на проекти. Да вземеш едно и да унищожиш 100 - това е логиката на четворната коалиция", добави Веселинов.

Той разкритикува бившите управляващи и за спирането на руския газ.

"Оказа се честно да купуваме скъп руски петрол и да закриляме с 1 лв. "Лукойл". По тяхната логика, подпомагаме Путин да осъществява своята агресия с 1 лв. от всеки литър гориво", посочи съпредседателят на ВМРО.

Убеден е, че доставките на газ трябва да бъдат демонополизирани. 

"Няма добър и лош газ, има икономически изгоден и икономически неизгоден. Диверсификацията е задължителна. Има борба за този ресурс, руснаците печелят от психозата на хората, печелят повече пари от по-малкото количество, което продават", допълни Веселинов.

По думите му рокадата в "Булгаргаз" е закъсняла. Това отдавна трябвало да се случи заради "белите" на старото ръководство. 

Съпредседателят на ВМРО коментира и самостоятелното явяване на изборите. 

"Явно бързите и извънредни избори не се оказаха благодатна почва за коалиции - малкото време не даде почва за разговори. Влизаме с ясното намерение да изпълним своя дълг. Не съм сигурен, че изборите ще бъдат честни. Правилата са такива, че ощетяват определени играчи, особено тези, които не са били в предишното управление", заяви още Веселинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК