Добра и лоша новина за зимата - газ ще има, но ще ни струва скъпо

15 оферти са получени в "Булгаргаз" за доставки на природен газ

18.08.2022 | 18:57 Редактор: Елеонора Танева

Интерконекторът с Гърция вече е успешно свързан с българската газопреносна мрежа. Но газ реално ще започнем да получаваме от 1 октомври. А от "Булгаргаз" обявиха, че ще има достатъчно количества за отоплителния сезон, но на по-висока цена. 

15 оферти са получени в "Булгаргаз" за доставки на природен газ за страната. Добрата новина – необходимите количества за отоплителният сезон ще бъдат набавени, но цената ще е висока.

"Основният проблем е цената, тъй като тя е реферирана към холандския индекс, а той все още върви нагоре. Част от газа, който се предлага на пазара е руски, друга идва под формата на втечнен газ от Гърция. Газът е един, миксът е един, никой не може да каже кой откъде идва", каза председателят на съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски. 

Газохранилището в Чирен е запълнено едва на 55%, сериозни са надеждите за зимните месеци страната ни да получи доставки и от Азербайджан по новата връзка Комотини - Стара Загора. 

А до утре "Булгаргаз" трябва да реши дали ще сключи договор за доставка на танкерите от американската компания "Шиниър".

"Получихме отговор, за съжаление, не могат да удължат срока на офертата. Остава до 19 ние да посочим терминал за втечнения газ", уточни енергийният министър Росен Христов.

Дни след рокадата в "Булгаргаз" и смяната на изпълнителния директор Людмил Йоцов с Деница Златева, дойде и първият коментар от дружеството.

"Рокадите са нещо нормално. Това е приоритет на принципала да избира", заяви Топчийски.

Златева на този етап все още не е вписана в търговския регистър като нов изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК