Енергийният министър: Американската компания отказа да удължи офертата си за втечнен газ

Интерес за доставка на газ до България имат турски компании

18.08.2022 | 15:30 Редактор: Петя Кръстева
Енергийният министър: Американската компания отказа да удължи офертата си за втечнен газ

Търговската експлоатация на интерконектора Гърция – България (IGB) трябва да започне на 1 октомври. До края на деня очакваме изпълнителите на проекта да внесат официално в Министерството на енергетиката и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството детайлен график за изпълнение на всички оставащи дейности. На база на този график всяка седмица ще проверяваме на място напредъка и ще подпомагаме изпълнителите по отношение на административните процедури, така че да не бъде допуснато допълнително забавяне. Това обяви пред журналисти министърът на енергетиката Росен Христов, който днес направи инспекция на изграждането на газопровода.

По думите му завършването на системата за електронно управление е една от най-важните бъдещи задачи пред изпълнителите на проекта.  В момента тя е в тестов период. Да бъдат отстранени всички коментари, свързани с пожарната безопасност, да бъде гарантирано пренасянето на данните по оптичен кабел както е заложено в проекта и да бъде подготвена и внесена цялата документация, свързана с получаването на акт 15 и акт 16 на обекта също са сред най-важните бъдещи задачи за изпълнение.

Според Христов очакванията са двата акта да бъдат издадени около средата на месец септември, като е договорено документите, необходими за това, да бъдат предварително преглеждани от експертите в МРРБ, съобщиха от ресорното ведомство.

Служебният министър оцени като важна стъпка свързването на IGB с националната газопреносна мрежа, което бе обявено по-рано днес. От думите му стана ясно, че в момента газопроводът се тества – в него е вкаран газ под налягане и се проследява евентуално изтичане, което да бъде отстранено.

В отговор на журналистически въпрос министър Христов поясни, че американската компания Cheniere Energy е отговорила отрицателно на поисканото по-рано удължаване след 19 август на срока на офертата за доставка на втечнен природен газ. Затова правителството разглежда и други възможни опции – регистриран е интерес за доставки от страна на турски компании, "Булгаргаз" е получил оферти за м. септември при добри условия, започват и разговори за увеличаване на доставяните количества от Азербайджан.

Той обобщи, че преговорите с основни доставчици трябва да приключат до края на месец август.

"Стремежът ни е да осигурим природен газ, който да покрива 120-150% от нашите нужди и да можем да прехвърляме количества от един договор на друг. Така ще минимизираме риска както от геополитически, така и от технически сътресения", заключи енергийният министър.

Снимка: Министерство на енергетиката

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
Внимателно
преди 3 месеца
ДА се искат преговори с ГАЗПРОМ.. Ббългарския прахосник Борисов изгради за милиарди ограбени от БЪлгарския народ евра газопровод за Сърбия ползван от ГАЗПРОМ..Заради НЕпремерени исказвания на нарочно подставен з апремиер Петков Сме лишени от газ.. НЕ Е Работа на ПЕткво как се плаща даден супер нужен продукт.. Има си продавач и купувач. те си договарят.. Отделно има ВОйна.. войната се води от подставнеи на власт чужди шпиони в Москва по външно нареждане.. Вижте записи на директни предавания Сигнализирай за неуместен коментар