Русия е трета в списъка на България за доставка на синьо гориво

По данни на "Булгаргаз" недостигът на газ е от 40%

18.08.2022 | 17:40 Редактор: Елеонора Танева

България ще търси газ от Aзербайджан, Турция и Русия. С компании от тези държави и в този ред ще се преговаря за осигуряване на необходимите количества природен газ за зимата. Това съобщи енергийният министър Росен Христов. 

По данни на "Булгаргаз" недостигът на суровината е от 40%, и то при положение, че се реализират доставките от американската компания на седем танкера втечнен газ, договорени от кабинета "Петков". Американците обаче са отказали да удължат срока за потвърждаване на договора. Страната ни трябва да отговори до утре. 

Все още няма и решение дали да се подновят преговорите с "Газпром" за доставки по действащия договор, който изтича в края на годината. 

Необходимите количества синьо гориво за зимата ще бъдат осигурени, но на по-висока цена. Това обяви Иван Топчийски, председател на борда на директорите на "Булгаргаз".

"Основният проблем е цената, тъй като тя е реферирана към холандския индекс, той все още върви нагори. Част от газа, който се предлага на пазара е руски, друга идва под формата на втечнен газ от Гърция. Газът е един, миксът е един, никой не може да каже кой откъде идва", каза Топчийски. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК