Последни часове кабинетът да приеме офертата за танкерите с втечнен газ

На масата все още стои и опцията да се водят разговори с "Газпром"

19.08.2022 | 07:27 Редактор: Петя Кръстева
Последни часове кабинетът да приеме офертата за танкерите с втечнен газ

Служебното правителство трябва да реши дали да потвърди офертата за доставка на три танкера американски втечнен газ до края на годината. Тя беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков.

Дни преди да сдаде властта Петков обяви офертата за доставка на 7 танкера - три до края на тази година и още 4 за първите месеци на следващата. Той уточни, че ако служебното правителство намери по-добри оферти, може да откаже тази за танкерите.

"Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да потвърди, 19 август  ще даде сигурност на енергийните доставки на цени", поясни тогава той. 

Вчера служебният енергиен министър Росен Христов коментира, че американската фирма доставчик на синьото гориво е отказала за удължи срока за потвърждаване на офертата. До вчера нямаше няма купени слотове на терминали за разтоварването като опциите са Гърция или Турция, предаде БНР.

"Събрахме оферти, компании, които имат запазени слотове в Гърция, тук идва въпросът и с цената, т.е. газ на цена, която никой не иска да плати, е такава, че предприятията работят неефективно и домакинствата не могат да си позволят, на нас такъв газ не ни трябва", коментира той.

Разговори обаче са водени със заместник енергийния министър на Турция, а днес трябва да е ясно дали разтоварването на танкерите може да е там.

Росен Христов обяви, че ако офертата се откаже, "Булгаргаз" ще търси количества тръбен газ с търгове.

"Обсъждаме също и варианти с частни турски компании. Те проявяват интерес за някакви средносрочни договори. Както виждате, работим и с "Шиниър", т.е. дори да не успеем за тези танкери, компанията е силно заинтересована да работи с нас и в бъдеще, така че имаме оферти и от тях. Моето желание е до края на август да приключим с всички тези преговори с ключови доставчици", каза Христов.

До 17 часа днес правителството трябва да отговори на американската компания за окончателното си решение.  На масата все още стои и опцията да водят разговори с "Газпром", ако се налага. Служебният министър обаче допусна, че "Газпром" може и да откаже преговори заради утежнената политическа обстановка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК