България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Радев ще прокарва своята политика, ще сбърка, ако възобнови преговорите с "Газпром"

Коментар на Явор Сидеров и Нидал Алгафари за политическата обстановка у нас

01.08.2022 | 09:30 Редактор: Теодора Патронова

Очаква се държавният глава Румен Радев да издаде указ, с който да разпусне 47-ото Народно събрание и да насрочи предсрочните парламентарни избори през октомври.

"Има всякакви предизвикателства пред България в момента. Каквото и правителство да назначи президентът, ще му бъде трудно. Не само поради конституционните ограничения пред него, а просто поради факта, че има много неща за правене и всичките са спешни", коментира политологът Явор Сидеров в "България сутрин".

"Хаосът го предизвика Радев, когато на времето излезе с този юмрук и каза, че ще изгони мутрите, ама не видях да е прогонил някого. Единствено успя да скара всички тези протестиращи до такава степен, че да не могат да се траят един друг. Успя да се изпокара много грозно с тези, които го издигнаха за президент. Успя да се скара с ДПС и не остави никакви шансове за разговори помежду им заради това, че той искаше да ръководи държавата чрез нормално избрано правителство, но да са марионетки", заяви пиар експертът Нидал Алгафари

Той добави, че Радев е инсталирал във властта "Продължаваме промяната" и те са ни докарали до най-тежката криза, която ще преживеем. Сидеров обърна внимание, че през голяма част от двата мандата на президента, на власт фактически е той.

"Личности в служебни кабинети би било чудесно, ако можехме да имаме, но ние ако можехме да инсталираме личности в служебни кабинети, щяхме да можем и в редовните парламенти. Последните 3-4 парламента показват друго - отсъствието на личности. Служебното правителство е преход между една несъстояла се власт и следващата. Служебното правителство предполага компетентни хора", коментира политологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Алгафари който и да е начело на служебното правителство, Радев ще управлява и ще прокарва политиката, която смята, че е най-правилна. Опасенията на част от обществото е, че ще се опита да ни върне към отношения по-близки с Русия. Той поясни, че служебният кабинет ще изпълнява желанията на президента. 

Сидеров изтъкна, че диверсификацията е приоритет номер 1, ако Радев възстанови преговорите с "Газпром", ще сбърка много. По думите на пиар експертът най-важното назначение в служебния кабинет ще бъде на министъра на вътрешните работи, защото ако той ще действа като Бойко Рашков или ще бъде отново той, това ще постави съмнения честността на изборите. 

"Това, че си въобразяват, че като събереш нещо механично, то ще се умножи, не е така. Коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще бъде много добра за 4-5 фигури в ДБ, които ще намерят своите избираеми места, защото те са на ръба дали ще влязат в НС. По-силно е, когато ти имаш електорална тежест в НС и да я дадеш след това в някаква коалиция", настоя Алгафари. 

"Очевидно ключът, около който се върти повторната легитимация на ГЕРБ в политиката, е присъствието на Борисов в партията. Фигурата на Борисов е неприемлива и за хората в "Продължаваме промяната", и за хората в "Демократична България". След като Борисов се оттегли от активната политика, когато и да е това, може би нещата ще се поизбистрят, защото ГЕРБ е голяма политическа сила и ще бъде по-лесно да се правят коалиции", смята Сидеров.

Според Алгафари лидерите на политически формации дотолкова са се намразили един друг, че залагат на карта не само тяхната партия, но и целия национален интерес на България. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК