Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отново ли ще ни управлява четворна коалиция?

"В България министри стават хора, които нямат ниво и на младши експерти", смята общественикът Пламен Юруков

29.07.2022 | 20:45 Редактор: Петя Кръстева

У нас 10 години имаше доминиране на модел ЕНП, който даваше възможност с 3 партии да се направи управление. През 2020 г. той започна да се разчупва и се стигна до един момент с по-голяма фрагментация. В момента България е в ситуация, в която коалицията трябва да бъде от поне 4 партии. Това заяви общественикът и член на Националния съвет на СДС Пламен Юруков в ефира на предаването "Денят ON AIR".

"Когато имаш подобна конфигурация, се изисква различна политическа култура и контролиран и умерен политически език", подчерта той. 

Общественикът определи случващото се в Народното събрание като цирк, който обаче е един и една добра страна  - младежите са започнали да следят какво се случва в парламента, за да се забавляват.

"Колкото по-бързо следващите управляващи го осъзнаят и започнат да общуват по друг начин, толкова по-лесно България ще може да има стабилно и гъвкаво управление", категоричен бе той. 

Според Юруков хората гласуват или ценностно, или тактически. Той даде пример с 2017 г., когато много хора са "гласували за ГЕРБ, защото Корнелия Нинова е поискала да се отменят санкциите срещу Русия". 

"В България министри стават хора, които нямат ниво и на младши експерти", смята гостът.  

"В това правителство ни управляваше една инерция от администрацията и конкретните задачи, които се налагаха отвън", подчерта той. Юруков е на мнение, че на България не са ѝ необходими "големи лидери, които да изведат страната от политическата криза". 

"В следващия парламент са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС,  "Демократична България", ако успеят да влязат, и "Възраждане", се получава ситуация, в която "Възраждане" ще бъде балансьор", прогнозира общественикът за Bulgaria ON AIR. Според него антигерб реториката на "Продължаваме промяната" "може да избледнее, за да се постигне компромис". 

Юруков коментира още, че като член на НАТО България се намира в една много сложна ситуация във връзка с войната между Русия и Украйна.

"България и Румъния са тези страни, които до някаква степен могат да осигурят конвой, тъй като имаме специално споразумение от 1922 г. за Черно море. Според тях само страни, които се намират на територията му, могат да имат неограничена военна сила вътре. Турция го спазва много добре и не може да позволи американски подводници и кораби да направят кордон и да защитят от атака украинското зърно", констатира той. 

В отговор на въпрос от Изтока или от Запада идват моделите на корупция, използвани у нас, общественикът обобщи, че "основен проблем е Русия, моделът в Китай също е особен".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Трезво мислещ
преди 1 година
А то имали България,аз такова живо животно не виждам на фона на това дупене от "българските" политици!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 1 година
Бог ще опази България от идващото зло! Сигнализирай за неуместен коментар