Петков сипе обвинения: 12 години ГЕРБ скрито са работили за интереса на "Газпром"

Премиерът в оставка обяви голям напредък по газовата връзка с Гърция

29.07.2022 | 12:25 Редактор: Тодор Петров

Приключва узаконяването на газовата връзка с Гърция, с която България ще има достъп до Южния газов коридор и нови източници на природен газ. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков.

"Имаме съществен напредък по финализиране на документалната част за интерконектора с Гърция. Вече имаме акт 14, като компанията, която ръководи проекта, е поела ангажимент да подсигури акт 15 и акт 6 до края на август. Цената на газа пада допълнително, когато имаме акт 16. Ползите от интерконектора с Гърция ще се усети от всеки български гражданин и ще се отрази пряко на цената на живота точно когато идва зимата", заяви на брифинг Петков.

"През последните 12 г. бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект, което е било изцяло в интерес на "Газпром". Скрито са работили за интереса на "Газпром" през всичките тези години", настоя той.

Петков изтъкна, че азерският газ е в пъти по-евтин, а правителството му е доказало, че проектът може да бъде довършен за 6 месеца.

"Ако не се стигне до акт 16 следващия месец, това ще означава, че сме се върнали в годините, в които националният интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде така", каза още премиерът в оставка.

"От 1 октомври ще има осезаемо намаляване на цената, ще бъде използвана ефективно гръцката връзка. Проектът е важен за целия регион", каза на свой ред министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дано
преди 1 година
Решетников бг дали ще допусне акт 16? Сигнализирай за неуместен коментар