Газ, изтребители, компенсации за бизнеса... Ето какво реши МС на последното си заседание?

7 танкера с втечнен газ от Съединените щати е договорил кабинетът "Петков" за България

28.07.2022 | 18:48 Редактор: Ирена Бакърджиева

На последното си заседание правителството гласува договор за 7 кораба с втечнен газ. Вицепремиерът Корнелия Нинова и министрите от БСП напуснаха заседанието, защото отказаха да гласуват разходите за купуване на самолетите F-16. За седемте си месеца управление кабинетът заседава 39 пъти, а днешното заседание беше 40-о.

7 танкера с втечнен газ от Съединените щати е договорил кабинетът "Петков" за България. 3 от корабите ще пристигнат до края на годината, останалите до април догодина.

"Условието за получаване на тези количества е служебното министерство на енергетиката да осигури инфраструктурата от Гърция и Турция. Това правителство предоставя на служебното възможност да закупи газ на цени около 30 долара под цената на европейските пазари", заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Според министъра на енергетиката в оставка, ако служебният кабинет вземе и 7-те танкера, пак ще има дефицит на газ през зимата, но той може да бъде компенсиран с гориво от хранилището в Чирен.

"Въпросът Ви какви ще бъдат цените, е равен на въпроса какво ще прави "Газпром". За пръв път и в прав текст получихме отговор, че природният газ от енергиен ресурс се е превърнала в политически инструмент", твърди министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

За първия танкер е осигурена възможност за разтоварване в Гърция, за останалите въпросът ще трябва да решава служебното правителство.

"Информацията на "Булгаргаз" казва, че няма слотове, които да не са закупени, но слотовете се търгуват, първото карго ще дойде от Ревитуса.

Премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че е сформирана работна група между Агенция "Митници" и НАП за механизъм за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски компоненти от България към други страни, което се очаква да понижи цените по българските бензиностанции.

В последното си заседание МС реши, че компенсациите за високите цени на тока за бизнеса ще останат до края на септември, отново с таван от 250 лева на мегаватчас. Удължава се и мярката за горивата с отстъпка от 25 стотинки на литър. Кабинетът отпуска пари за общините и ремонт на училища и детски градини.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК