На изпроводяк Кирил Петков уреди 7 кораба с втечнен газ за следващите месеци

"Този договор е важна стъпка на екипа съвместно с ЕК за осигуряване на газ", посочи премиерът в оставка

28.07.2022 | 14:20 Редактор: Ваня Кузманова

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен американски газ за зимните месеци. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков на последното заседание на правителството . По този начин ще се гарантират газовите доставки до април.

"Условието е следващия месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигури инфраструктура с Гърция и Турция. Този договор, който днес ще се предложи, е важна стъпка на екипа съвместно с ЕК за осигуряване на газ за следващите 6 месеца", добави Петков.

Министерският съвет ще предложи протоколно решение, което да даде правото на министъра на регионалното развитие да финансира близо 302 проекта на 196 общини с население до 5,9 млн. души. Правителството днес отпуска и 50 млн. за ремонт на 175 детски градини и училища от цялата страна, като средствата ще бъдат използвани приоритетно за ремонти на покриви и за енергоспестяващи мерки.

Петков уточни, че списъкът ще бъде публикуван в рамките на деня. Днес правителството ще изслуша и доклада на министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, във връзка с установените нарушения в ТЕЦ "Брикел" и санкциите, които предстоят. 

"Всеки български гражданин има правото да живее в чиста околна среда и никой няма правото да нарушава закона", подчерта още Петков. 

"Като част от антикорупционната програма на правителството днес ще бъде представен готов законопроект от Министерството на правосъдието за защита на лицата, които предлагат и подават сигнали за корупция и закононарушения. Това е важна стъпка към борбата с корупцията и престоят още стъпки, които да бъдат обсъдени", завърши Петков.

"Офертите за танкерите са получени в резултат на усилията на правителството и директната комуникация с доставчиците", обяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Държавата доставчик е САЩ. Министърът на енергетиката обяви и колко ще бъдат доставените карга за страната: през 2022 г. – три карга, а през 2024г. четири карга. Офертата за трите карга за 2022г. е с 30 долара по-ниска от тази на европейските пазари.

"Първото карго ще бъде на 18 август, вследствие на решението на сегашното правителство, коментира още Николов. След това до края на 2022г. има множество решения, които могат да бъдат предприети и те ще бъдат предприети от служебния министър на енергетиката. Тоест в критичен период, в състояние на война, да се взимат решения върху форсмажорни, извънпазарни ситуации не е най- доброто нещо“, подчерта Александър Николов.

"Относно въпроса за цените, Николов отговори, че те зависят от решенията на „Газпром“. Всички алтернативни трасета, доставчици ще бъдат предоставени, така че да се гарантира диверсификация, докъдето е възможна тя“, каза Николов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

.Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Имаше един дето разправяше: "Построил съм магистрали..." Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
заблуди
преди 1 година
Държавата САЩ не се занимава с директна търговия с газ! Има си фирми.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
лъжливото овчарче
преди 1 година
Пак заблуждава и лъже.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
шопендар
преди 1 година
уредил газ значи,само как звучи,а ще ни открехне ли все пак КАКВА Е ДАЛАВЕРАТА И на каква цена,и кой ще го плаща.АКО Е 4/ЧЕТРИ /ПЪТИ ПО ЕВТИН ОТ РУСКИЯ-ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО.и този говори за прозрачност в политиката,и доверие Сигнализирай за неуместен коментар