НС отхвърли доклад, твърдящ, че "Булгаргаз" е манипулирал информацията за "Газпром"

Според управляващите докладът на комисията е манипулативен, а България е действала като и останалите европейски държави

27.07.2022 | 18:51 Редактор: Теодора Патронова

Непълна и манипулативна информация е представял "Булгаргаз" за преговорите си с "Газпром" относно новия механизъм за плащане. Това са изводите от доклада за дейността на временната парламентарна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на руските доставки. Предоставените документи засилват съмненията, че "Булгаргаз" е търсил повод за отказ от руския газ. Парламентът обаче отказа да приеме доклада.

Осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи цени от руския газ, а търговците са избрани по непрозрачен начин и без ясни критерии. Това са част от твърденията, посочени в доклада на временната комисия.

Относно решението да не се се обслужва договора с "Газпром" по новия ред, то не е било взето след внимателно обсъждане, заключва още докладът. Установено е и че липсва информация "Булгаргаз" да се е допитал до Европейската комисия дали разплащането в рубли представлява нарушаване на наложените санкции. Темата предизвика дебати в пленарната зала. 

"Министърът на енергетиката трябваше да дойде в НС, трябваше да вземе решение на Министерския съвет", изтъкна Даниел Митов от ГЕРБ.

Според управляващите докладът на комисията е манипулативен, а България е действала като и останалите европейски държави.

"Докладът е представен едностранчиво, необективен е. Голяма част от фактологията е неправилна и е написана според субективните представи", каза депутат от "Продължаваме промяната" Васил Стефанов.

По време на дебатите ДПС поиска министърът на енергетиката Александър Николов и премиерът Кирил Петков да се явят в парламента, а ГЕРБ призоваха за отговор в пленарната зала от страна на ръководствата на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", както и началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова. В крайна сметка докладът не беше приет.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК