Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Делчев, ДБГ: Притеснително е, че отиваме на четвърти избори, стопират се важни процеси

Според него е проблем, че разговорите за широка демократична коалиция се водят публично

29.07.2022 | 21:08 Редактор: Теодора Патронова

От промяна на промяна - добри намерения, но лоши резултати?

"Не бих казал, че резултатите са лоши, защото има конкретни резултати, които са видими. Такива са резултатите в системата на здравеопазването. Електронното здравеопазване става все по-всеобхватно. Големият залог за промяна беше правосъдната реформа. Имаше достатъчно време да се започне една кампания за смяна на ВСС и главния прокурор, за избор на нови органи в съдебната власт. Това нещо не се случи", коментира лидерът на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев в "Денят ON AIR".

Той заяви, че хората са много разочаровани и е голяма въпросителна каква е ще избирателната активност. По думите му това зависи от участниците в изборите - в какъв формат ще се явят и какви послания ще отправят. Ако се поставят ясни "червени линии", а не размити послания и стане ясно, че битката на следващите избори ще бъде срещу корупцията, много хора ще гласуват. 

"За тези месеци се промениха много неща. Най-вече се промени подходът как да се прави политика. Промени се подходът към медиите. Подходът за правене на политика е изключително важен. Когато мисленето е свързано със създаване на конкурентна икономика и инвестиции, това създава разлика", изтъкна Делчев пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че идеята на 2022 година е била да е годината на големите промени, но се оказа, че е коалиционните партньори са се изпокарали. Според него президентът не иска да управлява и в момента никой не иска да управлява. Делчев подчерта, че е изключително притеснително, че имаме четвърти предсрочни избори и това спира много важни процеси, за което са виновни партиите. 

"Има едно предложение в публичното пространство - да се направи широка демократична коалиция. Ние от Движение "България на гражданите" винаги сме пледирали за такава коалиция, защото смятаме, че обединението е изкуството в политиката. Но има един проблем. Този разговор започна да се води публично. Публичното водене само по себе си създава проблеми пред по-нататъшното му продължаване и създава подозрения", каза Делчев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК