България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Ненормално е да има избори толкова често, групировки влияят на партиите

Политологът Георги Проданов и социологът Юлий Павлов смятат, че е безотговорно отново да трябва да избираме парламент

28.07.2022 | 09:43 Редактор: Ваня Кузманова

БСП връща третия мандат неизпълнен на президента, след като предложената от тях програма дори не влезе в дневния ред на депутатите. 

"Нямам обяснение защо за пореден път отиваме на избори. Не е  особено умно да повтаряш едно и също и да очакваш различен резултат. Извънредни избори е нормално да има, когато има рязка програма на обществената ситуация. Важно за демокрацията е да има стабилност и предвидимост в управлението. Затова са предвидени мандатите. 50% от избирателите гласуват за партиите на промяната, които са създадени за изчегъртването на ГЕРБ. "Има такъв народ" може би ще бъде заменена от партията на Стефан Янев, но коренно различна картина не се очаква", заяви социологът Юлий Павлов в студиото на "България сутрин". 

По думите на политолога Георги Проданов отиваме на избори, защото не сме избрали хора, които могат да понесат отговорността да управляват. 

"Не избираме тези, от които зависи вземането на решения. Влиянието, което имат различни сенчести групировки върху политическите партии, е много по-силно. Фактът, че отиваме на нови избори, е политическа безотговорност в настоящия момент. "Има такъв народ", но няма такава партия. Проблемът в комуникацията ще покаже има ли израстване в следващите месеци", допълни той. 

Мнението на Павлов е, че не може да обвиняваш опозицията за разпадането на управлението. 

"Програмата беше малко екзотично решение. Няма логика да правиш законодателна програма за толкова дълго време напред. Каква е тази законодателна програма с избирането на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ? Това не е сериозно", изтъкна социологът. 

"Гълъб Донев е един от съветниците на президента. За мен е нормално някой от тесния му кръг да бъде избран. Това правителство ще се наложи да свърши всичко онова, което не успя предходното. Оправданието като форма на политическа комуникация вероятно ще бъде най-сериозният жанр в следващите месеци", коментира Георги Проданов. 

"Двете системни партии - БСП и "Демократична България", се държаха най-отговорно и консенсусно. Би трябвало да бъдат възнаградени за това от избирателите", смята Павлов. 

Проданов каза пред Bulgaria ON AIR, че вътре в БСП нищо не се променило и очаква проблемите да се задълбочат. 

Това ще си проличи на изборите. Коалицията, за която се говори - между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", ще изтегли "Продължаваме промяната" в дясното пространство и това съвсем оголва лявото пространство. Не мисля, че в възможно обединение между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. Очаквам ГЕРБ да приключи съществуването си в тази си форма и да даде начало на нови партии. В ГЕРБ има качествени хора и в един момент те ще излязат от сянката на своя лидер", заключи той.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК