България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Програмата на БСП е екзотична, но няма да получи мнозинство

Депутатите смятат, че избирането на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ ще е грешка

27.07.2022 | 09:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Има ли възможност БСП да направи правителство в рамките на този парламент с третия мандат?

"Не изключвам никаква възможност, това е иновационен подход, който предлага БСП. В рамките на краткото време, което са си поставили, това не е изключено като възможност - да получат одобрение от народните представители за тази програма, което логично би довело евентуално до одобряване на правителство. Екзотична идея е, но е възможно", заяви Красимир Премянов от БСП в студиото на "България сутрин".

Михаил Неделчев от СДС от своя страна, смята, че това е добър ход на БСП и че в случая се пренася тежестта от парламентарната група към НС да се реши този казус. Според него такъв ход се случва може би за първи път, но идеята да се представи цялостна програма, разширява самата процедура и възможността да се дебатира.

"Това няма да се случи, няма да се получи мнозинство, тъй като всички депутати вече са определили своите предпочитания. Те заявиха предварително как точно ще се отнесат", твърди Неделчев пред Bulgaria ON AIR.

Според Премянов БСП ползва тази възможност, без да залага на изключителни права в евентуално правителство. Партията е заявила от самото начало и сега потвърждава, че ще издигне от най-голямата парламентарна група кандидат за министър-председател.

"По статут народният представител има свободен императивен мандат, което означава, че хипотетично неговата преценка не е изцяло зависима от партийните решения и на парламентарната група. Това е добър подход, в който се залага на личното, а не на колективното начало при обсъждането и избора на евентуално гласуване за тази програма", твърди депутатът от БСП. 

Той се надява НС да прояви по-малко отговорност и да заложи на това, че партийните интереси са под приоритета - интересите на страната. По думите му изборите са отлагане на решение, не гарантират промяна на структурата на НС и сблъсъка със същите трудности за сформиране на коалиция.

"Разбира се, че КЕВР е абсолютен приоритет, но този прочут Антикорупционен закон не е приоритет. Обвързването на фигурата на Бойко Рашков с прочутия Антикорупционен закон е абсолютна грешка", смята Неделчев.

Премянов твърди, че има други приоритети, например енергийната сигурност на България.

"Специалисти твърдят, че България не е гарантирана от тази гледна точка. Ние няма да можем да обясним на българския народ, ако е на студено и българската икономика е без необходимите ресурси да функционира пълноценно", мисли той.

Според него Бойко Рашков е голям професионалист с много добра теоретична и практическа подготовка, но да зависи правителството само от една личност, е грешка.

На въпроса какво смятат за издигането на Асен Василев като кандидат за премиер, Неделчев отговори, че "Продължаваме промяната" има правото да предложи свой представител за премиер, но той също няма да събере нужното мнозинство.

"Дори да предположим, че сега програмата ще събере необходимото множество, след това при гласуване на личности на Министерския съвет няма да събере. Това, което ще се случи сега, ще бъде един тест. След това тази подкрепа няма да бъде потвърдена", каза депутатът от СДС.

Премянов коментира също, че няма да се окаже Асен Василев обединяващата фигура, но това е използваното право на "Продължаваме промяната".

При евентуално служебно правителство Неделчев твърди, че този път президентът Румен Радев ще постъпи по-атрактивно, предлагайки личности, които до този момент не са били "употребени" във високите постове.

"Ще видим министри и от този кабинет и от предишни кабинети, но не министър-председател, нито заместник министър-председатели", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК