България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ченчев, БСП: ИТН счупи държавата, приоритет е избирането на шеф на КЕВР

"Програмата ни е насочена антикорупционно, за да не се върне моделът ГЕРБ и ДПС", посочи депутатът

27.07.2022 | 08:55 Редактор: Ваня Кузманова

БСП ще се опита да реализира третия мандат за съставяне на правителство.

"Програмата, която предлагаме, не е нищо повече от мерките, които трябва да послужат на България да излезе от кризата. БСП последователно се опитва да реализира третия мандат. След като дойде при нас, ние решихме да направим всичко възможно, което ни позволява Конституцията, за да реализираме мандата. Направихме немислимото - събрахме на една маса "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" в името на българските граждани. Това обаче не означава вкопчване във властта", заяви депутатът от БСП Иван Ченчев в студиото на "България сутрин"

По думите му, ако Народното събрание реши да приеме тази програма, БСП ще излезе със своята номинация за премиер, която ще е Асен Василев, защото като първа политическа сила "Продължаваме промяната" трябвало да излъчат премиер. 

"Приоритет за нас е избирането на председател на КЕВР. Тази програма също е насочена антикорупционно, за да не се върне моделът ГЕРБ и ДПС. "Има такъв народ" счупиха държавата за четвърти път. Българинът се интересува дали държавата се грижи за него, защото той е лоялен данъкоплатец. Даваме за гласуване в Народното събрание тази програма, тъй като БСП никога няма да използва политическо търгашество. Така българското общество ще види как се съставя кабинета. Тази програма не визира идеологията на някоя от партиите, а визира каузата за страната", посочи Ченчев пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че в програмата, която представят за гласуване в Народното събрание, пише, че номинират и подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ

"Ако програмата не бъде приета и върнем неизпълнен мандата, ние отиваме при избирателите и казваме какво сме постигнали. Благодарение на БСП се случиха много от социалните мерки, които се чакаха от много време. БСП беше социалният стълб в тази коалиция и ще продължи да бъде. Във всяка една политика водещите са хората", коментира депутатът от БСП. 

И завърши, че част от тази програма ще бъде предизборната платформа на БСП, защото в нея има мерки, които са спешни и наложителни, за да може България да получи това, което заслужава от Плана за възстановяване. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК