България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономисти: България няма да продължи да губи пари по Плана за възстановяване

Пестим между 10 и 15 лева при зареждане на автомобила си веднъж месечно, изчислиха Юлиян Войнов и доц. Косьо Стойчев

06.07.2022 | 10:30 Редактор: Петя Кръстева

Причината за намаляването на средствата по Плана за възстановяване е, че според Европейската комисия (ЕК) България има по-добри икономически показатели за първото тримесечие, отколкото при изготвянето на документа. Това заяви икономистът Юлиян Войнов в студиото на "България сутрин".

"България доста сериозно се забави с приемането на Плана за възстановяване и развитие, и от тази гледна точка е по-важно средствата да бъдат използвани ефективно, а не тяхното количество", смята Войнов. Той допълни, че "едно от перата на бюджета, които буксуват, е точно капиталовата програма". 

Според доц. Косьо Стойчев няма опасност България да продължи да губи пари по Плана. 

"Официалните данни от миналогодишното преброяване на населението вероятно ще покажат, че темпът на намаляване е бил много по-голям от отчетените в текущата статистика", предположи ръководителят на катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски". 

Съществува обаче опасност ЕК, водейки се от тези данни, да актуализира средствата, предвидени за страната ни. Доц. Стойчев бе категоричен, че България не трябва да пропуска възможността да получи транш още през тази година. 

Относно потенциалните промени в настоящия План за възстановяване Войнов подчерта, че всяка една такава би изглеждала като неразумно и нерационално поведение. 

"Бавим се изключително много заради политическата турбулентност в момента. Усилията трябва да бъдат насочени към забързване на този план, отколкото към прекрояване", констатира той пред Bulgaria ON AIR

Доц. Косьо Стойчев каза, че за пореден път икономиката се превръща в заложник на българската политика, а не обратното. 

"Когато започна геополитическото противопоставяне между САЩ и Китай, много компании се обърнаха към Източна Европа. В момента има повишено търсене на работа, на взаимодействие, а също и на релокация на компании от Западна Европа, които засегнаха и България", твърди Стойчев.

Икономическият експерт е на мнение, че е напълно нормално макроикономическата програма да се обновява. 

"България очаква средства и по фонда JTF за справедлив преход. Три региона в България трябва да стартират ускорена декарбонизация и преход към климатичнонеутрална икономика. Това са Стара Загора, Кюстендил и Перник", констатира той. 

Относно решението за намаляване на ДДС на част от храните, Войнов е на мнение, че то ще доведе до задържане на ценовото равнище - не е ясно обаче дали то ще отиде изцяло при потребителите, или ще бъде поделено между тях и търговците. 

"Чрез намаляването на цените за известно време ще се помогне на уязвимите групи. Допускам, че в началото на есента ще имаме нужда от нов пакет подобни мерки", коментира Стойчев.

Според него подобни мерки водят до отказ на приходи от публични финанси. Той счита също, че България не изследва достатъчно добре вътрешните си търговско-промишлени отношения, заради което няма информация за монополната ситуация на някои компании на българския пазар. 

Обект на дискусия в студиото на Bulgaria ON AIR стана и отстъпката от 0,25 лева за литър при зареждане на гориво. 

"Може да се каже, че тази отстъпка е контрапродуктивна по отношение на българската икономика.. Защото когато намаляваме една цена, ние всъщност увеличаваме потреблението на стоката", заяви Войнов. Неговите изчисления сочат, че ако по-бедните граждани зареждат автомобилите си веднъж месечно, ще могат да спестят между 10 и 15 лева. 

Икономистът отбеляза, че след въвеждането на мярката цените "на колонките" по бензиностанциите продължават да вървят нагоре, което "не кореспондира с движението на петрола на международните пазари, който през последните три седмици непрекъснато намалява".

"Търговците предварително калкулираха тази отстъпка, тъй като тя ще бъде изплащана от бюджета с определено закъснение от порядъка на 30-40 дни", каза той.  Доц. Стойчев отново припомни, че мярката не се отнася до бизнеса, а единствено до физическите лица. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook TУК