България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разхищават ли се обществени средства с новата актуализация на бюджета?

Трябва прецизно насочване на финансовите средства, коментираха Христина Христова и Преслав Райков

29.06.2022 | 08:55 Редактор: Елеонора Танева

Обещаното увеличение на пенсиите ще бъде факт - от 1 юли те ще бъдат актуализирани с 10%, а Ковид добавката от 60 лв. става постоянна. Така минималната пенсия става 467 лв. 

"Пое се морален риск да дадем едни пари на хората, той сега се материализира в това да не можем да спрем сега Ковид добавката. Бюджетът се язди свободно от новото управляващо мнозинство, не отиват пари във важни реформи", коментира икономистът Преслав Райков в студиото на "България сутрин".

Според него са спорни очакваните приходи от ДДС. Не изключва и втора актуализация на бюджета до края на годината.

"Идва моментът, когато високите цени и инфлацията парират потреблението, колкото и да го стимулираме с даването да добавки. Това може да окаже лоша шега наесен, може да има нова актуализация. Не сме имали за дълги месеци работещ бюджет. Отоплителният сезон идва след 4 месеца. Най-лошото е, че не се правят реформите, от които има нужда. Не е лошо, че се използва нов външен дълг, но нека използваме тези пари целесъобразно", призова икономистът.

Бившият социален министър Христина Христова подкрепи даването на повече пари за пенсионерите, но разкритикува начина, по който се прави.

"Добре е, че ще има увеличение за пенсионерите, но не е добре, че не се спазват принципите, дефицитът с пенсионната сфера нараства. Няма съмнение, че голяма група хора, над 2 млн. пенсионери, очакваха това увеличение. Отново се отстъпва от принципа на пенсионноосигурителната система. Тези 60 лв. нямат отношение към приноса в осигурителната система. Одобрено беше и преизчисляването от 1 октомври, което е сложно. Целта е да се смекчи разликата между по-старо и по-ново отпуснати пенсии при еднакъв стаж, еднакъв принос, защото в момента разликата може да бъде и над 50% при двете пенсии", обясни Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в основата на инфлацията е повишаването на цените на енергоносителите. Тя е на мнение, че е трябвало да бъде разширен обхватът на хората, които имат право на енергийна помощ.

Увеличение на инфлацията очаква и икономистът.

"Последната година с различните мерки се наблюдават вътрешни изкривявания на инфлацията. Затова и нашата вътрешна инфлация изпреварва европейската. Ние нямахме инфлация, която да ни притеснява. Сега обаче се вижда разширяване и от Ковид мерките, и от антиинфлационните. Най-вероятно на 15 юли, когато обявят инфлацията за юни, ще подминем 16%. Няма да спре и на тях, вероятно ще достигне до 17% в края на лятото. Вътрешната инфлация в страната започва да става лоша, защото отразява счупена вътрешна икономика. Не мисля, че инфлацията може да се пребори с тези мерки. Нужни са повече приходи, да работим повече, да изкарваме повече пари", посочи Преслав Райков.

Правилна политика би било бизнесът да има по-голяма възможност за планиране на разходите, включително и тези за ток, добави икономистът.

"Трябва се знае имаме ли подсигурени доставки на газ за бизнесите, за ТЕЦ-овете, за да не се окаже октомври и ноември, че ще ни трябват още пари и бюджетът трябва да се преразгледа. Бизнесът ще плаща нова цена за електроенергията. Дадени сектори не издържат и освобождават хора, от там се генерира безработица", предупреди Райков. 

Христина Христова коментира нулевата ДДС ставка за хляба. Според нея няма да се усети от крайния потребител като намаляване на цените, но може да спре поскъпването. 

"Липсва в мерките прецизното насочване към целеви групи. Например тези 25 ст. компенсации за горивата - още не става ясен механизмът на даването им. Разхищават обществени средства за хора, които нямат нужда, хора със скъпи автомобили, които нормално зареждат. Нужно е насочване на обществени средства там, където са необходими", призова Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК