Хлябът остава скъп и след нулевото ДДС? На хората им идва да хванат тоягата

Клиенти признават, че все по-често им се налага да се лишават от млечни продукти и месо

27.06.2022 | 19:15 Редактор: Ваня Кузманова

Данъкът добавена стойност на плодовете и зеленчуците ще остане 20%. Въпреки това производителите смятат, че няма опасност от сериозно покачване на цените тази година, но казват, че клиентите на зеленчуковия пазар стават все по-малко.

"Хората много обедняха. Все по-малко купуват. Беден народ, работата не отива на добре", посочи магазинерка.  

"Много скъпо е всичко. Не знам хората как карат. В момента на мен ми идва да взема тоягата и да изляза на улицата", каза един от потребителите.  

Въпреки че депутатите подкрепиха на второ четене в комисията нулево ДДС за някои видове хляб, и производители, и потребители са скептични, че това ще се отрази на крайната цена на продукта. 

"Не можем да настигнем цената на брашното. Много се съмнявам, че ще се намали цената, освен тези, които имат собствени мелници", каза производител.  

Въпреки желанието на някои производители, намалението няма да е повече от 5-10%. 

"Могат да го махнат ДДС-то и хлябът пак да остане скъп. Няма да повлияе. Има голяма спекула, има голяма инфлация, породена и от цената на горивата", посочиха потребители. 

Дори да има намаление в цената на хляба, потребителите смятат за недостатък, че мярката няма да се отрази върху всички видове на пазара. Тя ще засегне белия, типовия и тип "Добруджа", но не и тези, за които се смята, че са по-полезни за здравето.

Клиентите признават, че все по-често им се налага да се лишават от колбаси, млечни продукти и месо. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК