Нулево ДДС за хляба, няма да намалят ставката за плодовете и зеленчуците

Стигна се до спорове на заседанието на бюджетната комисия

27.06.2022 | 14:02 Редактор: Теодора Патронова

Продължава бързият темп на приемане актуализацията на бюджета. И в този час на извънредно заседание на комисията по бюджет депутатите обсъждат на второ четене парите на държавата. Членовете на комисията започнаха първо с приемането на данъчните промени, а не със самия държавен бюджет.

Увеличението на акцизите за тютюневите изделия от 1 юли не мина. Депутатите обаче одобриха по-широка дефиниция за хляба, който от 1 юли ще бъде с нулева ставка ДДС.

Не беше прието предложението да се въведе 9% ДДС за плодове, зеленчуци и слънчогледово олио, както и 0% - на брашното. Така част от спорните моменти вече са изчистени, а други предстоят да бъдат уточнени в пленарната зала.

"Ставка на 9% за плодове, зеленчуци и храни от първа необходимост. Искам да кажа, че това предложение е в полза на потребителя с цел поносимост на увеличаване на цените и в полза на изсветляването на сектора", заяви Ирена Димова от ГЕРБ. 

"790 милиона на годишна база струва това предложение. Специално за земеделските производители в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане. Така че за нас това е по-таргетирана мярка от това да се премахне ДДС-то", обясни вицепремиерът Асен Василев.

"Все пак да дадем на земеделците една подкрепа, която ще е таргетирана и е много необходима в този момент", обърна внимание Петър Чобанов от ДПС.

"Вие защо искате да стимулираме вноса на плодове и зеленчуци от други държави в Европа? Защо искате да поставим в неконкурентна ситуация българския производител?", попита Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"Намалени ставки по ДДС, за когото и да било, конституират привилегия. Ние тук създаваме привилегии за определени хора в България", изтъкна Георги Ганев от "Демократична България".

В актуализацията на бюджета с основен фокус антикризисните мерки са записани 25 стотинки помощ за всеки литър гориво за всички потребители, които използват горивата, освен това са предвидени облекчения за родителите, както и нулева ставка за хляба и по-високи пенсии за пенсионерите. Разчетите на финансовото министерство с оглед на бюджета - дефицит 4,1%, икономически растеж - 2,9%, инфлация - близо 12%, а дългът на държавата да достигне до 10 млрд. лева. 

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК