Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: 0% ДДС върху хляба няма да бъде усетено от крайния потребител

Увеличението на пенсиите е най-значимата антикризисна мярка, смята Георги Ангелов

03.06.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Антикризисните мерки, предложени от кабинета и залегнали в актуализацията на бюджета, са много, но малки. Най-голямата промяна е увеличението на пенсиите. Това коментира в ефира на предаването "Директно" икономистът Георги Ангелов

По думите му пенсионерите наистна ще усетят увеличение на доходите си, а мярката е адекватна, предвид високата инфлация.

Според Ангелов 0% ДДС върху хляба няма да бъде усетено от крайния потребител, а тази помощ е по-скоро за производителите.

Икономистът коментира и това, че България получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море до декември 2024г.

"Този период не просто ще позволи технологично да се пренастрои рафинерията, но и да се намери по-приемлив вариант за цени. Това е основният проблем към момента, че имаме голямо търсене, а малко предлагане на петролния пазар", каза той.

Ангелов е категоричен, че обявената от правителството 25ст. отстъпка за горивата е "изядена" още преди да бъде въведена.

"Горивата вече поскъпнаха с толкова. Може би, по-важното преди отстъпката, е да се измисли механизъм, по който това облекчение, което ползва България за внос на руски петрол, да може да се усети от крайния клиент. Ако се изработи такъв механизъм, по който цените да не растат потоянно, тогава вече тази отстъпка би имала смисъл", смята още той.

Вижте целия разговор във видеото.