Ресторантьори: Обещаха ни 9% ДДС, сега ще ни фалират

Последиците от пандемията не си отиват с магическа пръчка, проблемите се задълбочават от войната в Украйна, алармират от БХРА

28.06.2022 | 15:27 Редактор: Елеонора Танева
Ресторантьори: Обещаха ни 9% ДДС, сега ще ни фалират

Преди изборите за 47-то Народно събрание всички водещи политически сили категорично заявиха подкрепата си за намаляване ставките на ДДС за заведенията, а сега се отмятат. Това пишат в своя позиция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). 

"Още с гласуването на първия бюджет от коалицията подчертаха тази си подкрепа, като гласуваха удължаването на мярката за по-ниска ставка на ДДС за ресторантите и декларираха, че ще я запазят и занапред, тъй като тя е ефективна, а възстановяването на сектора не може да стане веднага. Но какво се оказа – минаха изборите и партиите забравиха какво са говорили обещавали на бизнеса. С решението си управляващите ще фалират бизнеса", пишат от БХРА.

Обещанието беше 9% ДДС да продължи.

Мярката е от изключително значение за сектора, тъй като последиците от пандемията не могат да изчезнат с магическа пръчка, още повече, че проблемите допълнително се задълбочават от военните действия в Украйна, посочи председателят на БХРА Георги Щерев. Той подчерта, че туристическият сезон е изключително труден, а браншът отчита спадове, въпреки оптимистичните резултати, които се очакваха преди започване на войната в Украйна.

"Господа политици, ако искате да запазите доверието на заетите в сектора, се надяваме че ще успеете да вземете правилни икономически и политически решения и ще подкрепите оставане на ДДС на заведенията на вече приетите по-ниски нива и след изтичане на календарната година и дори ще превърнете мярката в постоянна", настояват от бранша.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК