Асен Василев брани бюджета, опозицията поиска 760 млн. лв. повече

Имаше остър сблъсък между председателя Любомир Каримански и финансовия министър

27.06.2022 | 19:06 Редактор: Теодора Патронова

На извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси депутатите гласуваха нулево ДДС на хляба. Мярката обаче трябва да получи одобрението и на депутатите в пленарната зала.

Без успех приключиха опитите за по-ниска ставка и за плодовете и зеленчуците. Тази тема раздели залата на две. За седем часа депутатите успяха да приемат само една антикризисна мярка. Във фокуса на дебатите предстоят другите антикризисни мерки, които са разписани в актуализацията на бюджета. 

"Ставка на 9% за плодове, зеленчуци и храни от първа необходимост. Това предложение е в полза на потребителя с цел поносимост на увеличаване на цените и в полза на изсветляването на сектора", заяви Ирена Димова от ГЕРБ.

Вицепремиерът Асен Василев отговори, че това ще струва 790 милиона лева на годишна база.

Управляващите не приеха идеята, а причината - за земеделските производители има отпуснати други финансови средства.

"Вие защо искате да стимулираме вноса на плодове и зеленчуци от други държави в Европа? Защо искате да поставим в неконкурентна ситуация българския производител?", попита Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"Намалени ставки по ДДС, за когото и да било, конституират привилегия. Ние тук създаваме привилегии за определени хора в България", изтъкна Георги Ганев от "Демократична България".

Желанието за покачване на приходната част на бюджета вдигна и градуса на дебата. А опозицията поиска 760 милиона лева повече.

"За нас не съществува риск за фиска, дори не съществува риск за дефицит", обърна внимание Йордан Цонев от ДПС.

"Господин Цонев, вие сте прав. Ако се приеме това увеличение в приходите и то ако не се случи, реално в края на годината, ако не се ограничат разходите, е по-голям дефицит", отговори Асен Василев.

"Дяволът е в детайлите - кое има позитивни ефекти за бюджета и кое не, за да можем да направим преценка трябва да видим конкретните числа", заяви Румен Гечев от БСП.

Последва остър сблъсък между председателя на бюджетната комисия и финансовия министър.

"Изводът е само един,- че при благодарение на по-затегнат контрол от НС към дейността на НАП и Агенция "Митници", мисля, че допълнителните приходи могат да бъдат само от тази дейност, много над 500 милиона", изтъкна Любомир Каримански от ИТН

"Доста цинично от тази комисия в този състав и в този момент вие да говорите за събираемост при условие, че преди 15 мин махнахте 100 милиона данъци от тютюна", обърна внимание Асен Василев. 

Въпреки споровете със синдикатите, комисията отказа да отпусне повече средства за работещите в сферата на борбата с градушките.

С точно три дни разполагат депутатите, за да успеят да приемат антикризисните мерки и актуализацията на бюджета да стане факт от 1 юли. Това, което се вижда в момента в ресорната комисия е, че доста от текстовете минават на ръба, защото няма ясно изразено мнозинство. 

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК