В спор депутатите решиха: Минималната пенсия става 467 лв. от 1 юли

На извънредно заседание те ще гласуват така наречените "малки" бюджети

28.06.2022 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

Продължава засиленият темп на актуализацията на бюджета. На извънредно заседание депутатите ще гласуват така наречените "малки" бюджети - на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса.

А парламентът одобри окончателно от 1 юли минималната пенсия да достигне 467 лева. Това означава, че увеличението е 10% плюс 60 лв. Ковид добавка.

"Ние предлагаме увеличението на пенсиите да е с 14%", каза депутатът от ДПС Хасан Адемов.

"Това, което правите, е изпреварване на минималната пенсия спрямо средната", подчерта Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ също поискаха по-голямо увеличение и преформатиране на Ковид добавката.

"Нашите предложения са за увеличение на пенсиите с 15%, като добавката от 60 лв. да остане до края на годината, а от 1 януари 2023 г. да се трансформира в добавка само за най-уязвимите", коментира народният представител от ГЕРБ Деница Сачева.

Споровете от парите за пенсионерите преминаха към политически критики и въпрос има ли ново мнозинство в парламента."Не плашете бедните, вие от БСП", апелира Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Припомняме ви, че също така депутатите от ресорната комисия по бюджет и финанси отново ще събере, защото в понеделник те не успяха да разгледат текстове, свързани с антикризните мерки у нас, като отстъпка за горивата, както и допълнителни средства за родителите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК