България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ще успее ли България да измести Сърбия в икономическото сътрудничество с РСМ?

Македонците не мразят българите, негативизмът идва от политиците, коментираха Владимир Владимиров и Георги Пашкулев

27.06.2022 | 08:37 Редактор: Елеонора Танева

Със 170 гласа "за" парламентът вдигна ветото за старт на преговори за еврочленството на Република Северна Македония.

"Направихме възможно най-добрата крачка в тази ситуация. Българската държава в последното десетилетие беше много отслабена, българската позиция така и не беше разбрана докрай в ЕС. Ние се озовахме в нова геополитическа ситуация, която притискаше България. Приемането на френското предложение и неговото надграждането беше най-доброто нас", коментира журналистът Георги Пашкулев в студиото на "България сутрин".

Според него обаче българският премиер е направил грешни ходове още в самото началото - като посещението си в РСМ в началото на мандата. 

"Създаде усещането, че ние ще вдигнем ветото. Всичко изнесено за двойната политика беше истина. В РСМ и опозиция, и правителство са еднакво непримирими по отношение на България, следват македонизма, който е в основата на тяхната държава, който може да съществува само на антибългарска основа", подчерта журналистът. 

Вицепрезидентът на Българо-македонския бизнес клуб Владимир Владимиров определи решението за падане на ветото като "историческо постижение". А френското предложение отразява и притесненията на България.

"През годините станахме неразбрани, но когато се говори с разум - има резултати. Френското предложение е най-доброто, което можеше да се случи. За 6 месеца Кирил Петков трябваше да се справя с много кризи, правителството се е справило с тази криза. Спорът и двустранните отношения достигнаха до точката на замръзване. Свалянето на ветото е голяма крачка напред за деескалиране на натрупаното напрежение", заяви Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

А решението на НС ще даде тласък и на икономическите отношения между двете страни.

"България беше наблюдател на това, което се случва. Това позволи на Сърбия да се намести в допълнителни ниши в икономиката на РСМ. Да създаде притеснителната инициатива "Отворени Балкани". Петков направи това, което е логично. 30 г. след падането на берлинската стена ветото издигна отново такава между нашите две страни. Меката сила в световната дипломация е тази, която върши работа на държавите. Колкото повече интензивни контакти имаме, толкова повече България би спечелила", допълни Владимиров. 

От думите му стана ясно, че РСМ с 2 млн. население е по-голям икономически партньор на страната ни, отколкото е била Руската федерация преди санкциите и развалените отношения.

Журналистът обаче не се съгласи с тази теза. Той посочи, че РСМ е един пренебрежим партньор на България. Тя заема 1,2% от българския стокообмен, под 1 млрд. евро или долара.

"Има много свидетелства за това, че българският бизнес не е много желан там и стъпва много трудно. Но по причини, независещи от нас, ние сме принудени да приемем македонската игра и да се отбраняваме в сферата на сигурността. Да стопираме проекта, който Сърбия инициира. Не трябва да се забравя, че европейците не желаят Северна Македония и Албания в своите редици. Те са уморени от разширяването, живеем в тежка криза, не е ясно дали тези европейци няма да поискат да спрат процеса, а в същото време виждаме, че РСМ и Албания не отговарят на критериите за членство", допълни Пашкулев.

В същото време е убеден, че подсилването на Западните Балкани минава през еврочленството.

"Страни от Западните Балкани опитват геовъзстановяване на югославското влияние, което има връзка с Москва. За нас е изключително важно на това да бъде попречено. Създава се възможност за ликвидацията на този проект", каза още журналистът.

България трябва да бъде партньор и дипломат и на другите партньори от Западните Балкани, подчерта също вицепрезидентът на Българо-македонския бизнес клуб.

"Историческата комисия, която стана проблем между двете държави, не би трябвало да е в центъра на разговорите. Историята е важна, но бъдещето е не по-малко важно. ЕС е създаден като икономически съюз. Когато България и РСМ имат максимално интензивни икономически отношения, историческите спорове ще бъдат по-малко", убеден е Владимир Владимиров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК