Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Евродепутат: Създава се усещането за натиск към България за РСМ

"Много ясно сме поставили нашите очаквания и България не е отстъпвала от тях", посочи Цветелина Пенкова

24.06.2022 | 21:18 Редактор: Ваня Кузманова

БСП не подкрепи вдигането на ветото за РСМ.

"БСП много ясно аргументира своята позиция. В основата ще поставя липсата на двустранно подписан протокол, който няколко пъти се споменава в така направеното предложение. Ако самият протокол не е подписан от двете страни, е малко безсмислено да се приеме текст, в който той да бъде валиден. Този протокол е от изключително значение за защитата на българския интерес. Там влизат защита на правата, езикът на омразата, които трябва да бъдат адаптирани в учебния материал спрямо заключенията на тази съвместна историческа комисия, която беше създадена", посочи евродепутатът Цветелина Пенкова в студиото на "Денят ON AIR"

По думите ѝ това, че в последния момент по този начин се случват нещата, трябва много да притеснява всички, защото се създава усещане на натиск. 

"Това е много чувствителен въпрос в българското общество. Останал е неразбран казусът с България и Франция реши в последния момент това да се случи. Важно е да отбележим, че позицията на българската държава по отношение на ЕС и Западните Балкани не е била променяна", допълни тя. 

Мнението на Пенкова е, че за да има един цялостен и единен процес, той трябва да бъде последователен. 

"Първо трябва да говорим за този двустранен протокол, за спазване на договора за добросъседство и след това да се премине към преговорната рамка", заяви евродепутатът пред Bulgaria ON AIR

"Ние много ясно сме поставили какви са нашите очаквания. България не е отстъпвала от тях и това какво трябва да постигнем в един преговорен процес. Това, че е имало едно пренебрегване от страна на РСМ, разчитайки тя на натиск от страна от ЕС. Сега ясно пролича, че от едната страна са България и ЕС, а от другата е страна, която ще бъде кандидат-членка", завърши Цветелина Пенкова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК