Кое ще се окаже по-важно за РСМ - еврочленството или да не отстъпи пред България?

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски изрази несъгласието си с формулираните текстове във френското предложение

24.06.2022 | 19:00 Редактор: Ваня Кузманова

Веднага след обявяването на решението на българското народно събрание РСМ реагира. В извънреден брифинг външния министър Буяр Османи очерта три основни приоритета, пред които страната няма да отстъпи.

"Все още не знаем какъв е окончателният вариант, приет от българското Народно събрание. Трябва да го видя и да си кажа мнението. Но за нас основни точки са: признаването на езика, премахването на историческите въпроси от преговорната рамка и въпросът кога да направим конституционни промени. Не можем да внасяме поправки в основния ни закон, преди да започнем преговорите. Ако получим предложение, което отчита нашите позиции, споразумение може да бъде постигнато в следващите дни", заяви Буяр Османи.  

Според текста, приет от българското Народно събрание правителството има мандат за вдигане на ветото, ако в споразумението е записано гарантирането на вписването на българите в Конституцията на РСМ. Друго ключово условие, че България не признава официално македонския език. 

Това означава, че на практика решението на Народното събрание противоречи с позициите на Северна Македония и западната ни съседка няма да одобри френското предложение. Страната на теория няма право да отхвърли преговорната рамка, но на практика не може да бъде спряна, ако не иска да преговаря, нито да подпише двустранния протокол за диалога София - Скопие, който би дал на България исканите гаранции. 

Вчера премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски изрази несъгласието си спрямо така формулираните текстове, а водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ го окачестви като стъпка към "българизация на държавата".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Иванчо на Марийка
преди 1 година
Какво им пречи на македонците да се признаят за Българи и да влязат в съюза без увъртания? И без това имат БГ паспорти половината Сигнализирай за неуместен коментар