Ето четирите условия на България, с които даде зелена светлина за еврочленството на РСМ

Дебатите в парламента за отпушване на пътя на РСМ към Евросъюза започнаха разгорещено

24.06.2022 | 18:48 Редактор: Ваня Кузманова

България отблокира процеса по евроинтеграция на Северна Македония с историческо решение, взето от българския парламент. 

Дебатите в парламента за отпушване на пътя на РСМ към Евросъюза започнаха разгорещено. Часове наред народните представители обсъждаха предложението на "Демократична България", гласувано вчера на външна комисия. Чрез него ветото отпада, по така нареченото френско предложение. 

"България не вдига ветото, защото ако РСМ не изпълнява само ангажиментите пред България, а пред ЕС, силата ще е на цялото европейско семейство", посочи депутатът от "Демократична България" Христо Иванов.  

Страната ни постави и няколко условия: Записване на българите в Конституцията на Северна Македония като един от народите в страната, македонският език остава непризнат от България и да има наблюдение от страна на евроинституциите дали Скопие се придържа към договора за добросъседство. 

"Самата логика да използваме преговорите като инструмент за натиск върху Скопие, за да получим изпълнение на ангажиментите по договора съдържа разбирането, че най-сериозният натиск е процесът по преговорите", каза Христо Иванов.  

От "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" заявиха, че предложението е добро и призоваха да бъде гласувано. От "Има такъв народ" и "Възраждане" се обявиха категорично против, а БСП се въздържаха и призоваха да не се бърза. Последваха нападки между лагерите в пленарна зала. Десислава Атанасова, герб 93920 

"Нашето правителство, на Бойко Борисов, още през 2018 определи този въпрос като основен приоритет", заяви депутатът от  ГЕРБ Десислава Атанасова.  

"Как ще завърши всичко това, когато отсрещната страна не е готова", посочи депутатът от БСП Георги Михайлов.  

След повече от 4 часа страстите се успокоиха и така се стигна до историческото решение. След вота заваля нова канонада упреци. 

"Те се целуват, ние повръщаме", каза депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК