Премиерът към Генчовска: Благодаря за смелостта въпреки постовете на Слави Трифонов

Всички европейски лидери са поздравили България за проевропейската позиция

24.06.2022 | 17:36 Редактор: Елеонора Танева

Всички европейски лидери са поздравили България, че е взела проевропейска позиция. Това заяви премиерът Кирил Петков в Брюксел.

Той благодари на външния министър Теодора Генчовска.

"Искам да благодаря на доста хора, които стигнаха до този рeзулт. Като започнем от външния министър Генчовска, която каза ясно, въпреки натиска от партията, която я издигна, че това е най-доброто решение в този момент за България. Благодаря на г-жа Генчовска за смелостта въпреки постове във Facebook на Слави Трифонов", заяви Петков.

В определено от самия него като открито писмо, лидерът на "Има такъв народ" коментира, че с решението на НС са били положени основите на нова Евроатлантическа коалиция в България на Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов. 
Според Петков обаче дори от "Възраждане" са разбрали, че единственият начин да се защитят правата на българите в Северна Македония е чрез евроинтеграцията на Скопие.

"А щом министърът на ИТН, Слави Трифонов и Тошко Йорданов също го подкрепя, разбираме, че цялата друга реторика е била просто политическа дъвка, която се използва по най-грешния начин", коментира Петков. 

А в интервю за електронното издание на списание "Политико" призовава македонския си колега Димитър Ковачевски да бъде "храбър" и да приеме предложението на френското председателство, дори с цената на падането на правителството.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК