България дава "зелена светлина" на РСМ за ЕС, но остават спорни въпроси

Северна Македония обсъжда с Париж възможност за корекции

25.06.2022 | 13:35 Редактор: Теодора Патронова

Българското външно министерство е готово за подписване на Протокола по член 12-ет от Договора със Скопие. 

Решението, което прие българският парламент въз основата на т.нар. френско предложение, включва голяма част българските искания, убедени са част от депутатите. Остават обаче и спорни въпроси, които ще бъдат обект на двустранни преговори между София и Скопие.

"Това, което е компромис е, че не всички позиции, които България е имала досега, стават позиции на целия ЕС. Въпросът с езика остава двустранен спор между България и Северна Македония и няма да е част от преговорната рамка", обясни Димитър Гочев от "Продължаваме промяната" в "Брюксел 1".

"Нещо много важно, което се случи за първи път - изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 и документите към него,  стана част от Преговорната рамка. Въпросът е да не изпуснем този шанс, вижте какви сигнали идват от Скопие... Те чакаха, чакаха.... сега пък не го приемат това френско предложение... Най-важно е, че България го приема. И преговорната рамка се одобрява от 27-те членки на ЕС, но след като е одобрена трябва да бъде приета и от РСМ", коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ в предаването "Брюксел 1". 

Според историците френското предложение е най-доброто до момента, тъй като дава възможност за контрол от Европа, а ако се приеме и от Скопие ще даде ход на процес, довел до напрежение. Отворен обаче остава и въпросът с езика на омразата, а властите в Северна Македония засега по-скоро дават отрицателни сигнали за предложението.

"Щом не се харесва там, значи ние сме защитили националните интереси. Обаче там имаме яростно отхвърляне на всяка положителна стъпка между България и РСМ от опозицията - ВМРО-ДПМНЕ, която от години много активно се опитва да използва тази тема, за да се върна на власт", поясни директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Даниел Вачков в "Денят ON AIR".

Документът гарантира и исканията на Скопие, но от там все още се чака официален отговор. Северна Македония обсъжда с Париж възможност за корекции. Ако има такива, те трябва да бъде съгласувани и със София, както и с останалите държави членки.

Целите разговори на Милена Милотинова с Екатерина Захариева и Димитър Гочев може да видите в предаването "Брюксел 1" от 17.30 часа.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК