Радев: Френското предложение можеше да бъде по-успешно, ако политиците внимаваха в процеса

Държавният глава заяви, че интервюто на Петков пред "Гардиън" много е показателно

25.06.2022 | 12:30 Редактор: Теодора Патронова

"Така нареченото френско предложение съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да бъде много по-успешно като цяло, включително и Българо-македонския протокол, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес. Ако дипломатите от Външно министерство не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки". Това заяви президентът Румен Радев в авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив по време на честванията по повод 110 години от първия боен полет на българската авиация.

"За КСНС държа да е ясно, че това е закрито заседание. И аз наистина държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. Мога само да споделя, че вие чакахте долу 5 часа, в които категорично настоявах македонските българи да се впишат в конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговори за присъединяване. Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на една - ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва, когато то дойде чрез президента Макрон", обърна внимание президентът.

По повод интервюто в британско издание, в което Кирил Петков заяви, че България би станала "мека държава", ако има служебно правителство, държавният глава заяви, че това интервю пред "Гардиън" много е показателно.

"Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. И, второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, която отговаря за издаване на разрешителни за това оръжие", добави президентът.

Темата коментира и министърът на отбраната Драгомир Заков. 

"Имаме решение на НС, което Министерството на отбраната изпълнява. Има подписан меморандум между "Терем" и украинската фирма, така че фирмите работят по въпроса. Това, което видях, че е казал е, че изнасяме оръжие за Полша и за съюзниците", поясни министърът.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК