fallback

Един депутат да не отиде на работа и правителството ще оцелее

Ако вотът на недоверие мине, следващ може да бъде поискан още другата седмица, уточни доц. Орлин Колев

22.06.2022 | 08:33 Автор: Елеонора Танева

Какви са парламентарните процедури след вота на недоверие?

"Ако вотът на недоверие е успешен, следва конституционната рулетка. Президентът трябва да връчи на посочения кандидат от най-голямата ПГ проучвателен мандат. Преди това трябва да се проведат консултации с парламентарно представените групи. Ще се появи на преден план ролята на държавния глава. С консултациите той може да провокира съгласие между парламентарните групи за бъдещо стабилно управление", коментира преподавателят по конституционно право в Софийския университет д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че Конституцията не посочва срок, в който президентът трябва да връчи първия проучвателен мандат. Прието е това да бъде в "разумен срок", който обичайно е в рамките на 10 дни.

За да се стигне до завъртането на рулетката обаче, трябва минимум 121 депутати да са гласували "за" тази вечер. 

"Вотът на недоверие е инструмент на опозицията. Мнозинството е обърнато. При реализиране на управленски политики са необходими 121 депутати на управляващото правителство. Днес кворумът е без значение. Неявил се депутат, някой гласувал "въздържал се" или "против" е равносилно на подкрепа на правителството", уточни д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Първият проучвателен мандат трябва да получи "Продължаваме промяната". Ако не бъде подкрепен в НС, следващият мандат се връчва на ГЕРБ, която е втората политическа сила след изборите. 

"Случвало се е връчването на третия мандат да се бави 2 месеца. Ако и трите опита са неуспешни, по Конституция президентът трябва да назначи служебно правителство, да разпусне НС и със същия указ да назначи дата за следващи парламентарни избори", посочи последователността на събитията конституционалистът.

А изборите трябва да се проведат в срок от 2 месеца. 

Важно уточнение е, че докато се върти парламентарната рулетка правителството ще остане и изпълнява функциите си. 

"Докато не бъде свалено или от парламента или докато не бъдат назначени служебни министри на президента. Оставките на министрите в сегашния парламент, със смяната на целия кабинет, ще бъдат погълнати, няма да се гласуват отделно", добави д-р Колев.

Ако вотът на недоверие не мине, такъв може да бъде поискан още следващата седмица.

"Вот на недоверие може да се иска постоянно, но с различни мотиви. Това е пълна дестабилизация, но Конституцията го допуска. Ако бъде по цялостната политика или по програмата на правителството, тогава в близките 6 месеца не може да се иска вот по никаква тема", уточни преподавателят по конституционно право. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback