Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Изходът от вота на недоверие все още е неизвестен. Причината - колебанията в ИТН, смятат политолози

Коалицията се опитва да запази влиянието си, категорични са Милен Желев и Атанас Радев

21.06.2022 | 22:44 Редактор: Калина Донкова

Изходът от вота на недоверие все още не е ясен. Основната причина - колебанията в "Има такъв народ". Такова мнение изразиха в предаването "Директно" политолозите Милен Желев и Атанас Радев.

Вече тройната коалиция се опитва да намери начин да запази влиянието си, така че вотът на недоверие да не мине, смята Радев, а според Желев днешният дебат в пленарната зала на Народното събрание не е бил ползотворен за демокрацията и е категоричен, че личностните нападки, демонстрирани от народните представители, пречат на парламентаризма.

"Днешните дебати отдалечават обикновения българин от интереса към политическия процес и гласуването", посочи Желев.

Доказателство за това е спадът в избирателната активност на всеки следващи избори, подчерта още Радев.

По думите му коалицията няма необходимото мнозинство, за да управлява страната, а това ясно е проличало с отстраняването на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Според него "Продължаваме промяната" отново ще лансират именно Минчев за председател на парламента.

Големите губещи от настоящата ситуация са ИТН и "Продължаваме промянта", а печелят тези, които успяват да стоят в сянка, като БСП и "Демократична България", изтъкна Желев.

Според него френското предложение за спора със Северна Македония би могло да промени нагласите в парламента по отношение на вота на недоверие, който предстои да бъде гласуван утре вечер. 

Според Радев обаче нито една от формациите не би могла да си позволи "политическия лукс" да вдигне ветото за присъединяването на РСМ към Европейския съюз.

Вижте целия разговор във видеото.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Праведен
преди 1 година
Смешниците - всичко познали ! Сигнализирай за неуместен коментар