България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: България проспа години в комфорта на руския нефт, Москва е готова да воюва 2 г.

Журналистът Валери Тодоров и икономистът доц. Косьо Стойчев говориха в "България сутрин"

11.05.2022 | 09:38 Редактор: Елеонора Танева

На среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис премиерът Кирил Пеков е договорил извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени под тези на "Газпром". Те трябва да започнат от месец юни. Очакванията са енергийното сътрудничество на България със САЩ да доведе до сигурност и диверсификация.  

"Новината е добра, но зависи кога и по какви трасета ще бъде извършена доставката. Истината е, че на пазара има силен дефицит на природен газ. Който може да плати повече, ще бъде по-свободен в избора си", коментира журналистът Валери Тодоров в студиото на "България сутрин".

Той не вижда лесен път пред България в алтернативни доставки за "Нефтохим".

"Петролната рафинерия в сегашната си настройка може да обработва определен тип и определени количества суровини. Държавите от ЕС са поставени в неравностойно положение. Трябва да се чуе нашият глас за налагането на руска ембарго. Аргументът, че имаме излаз на море не е силен, тъй като нямаме капацитет", уточни журналистът. 

Икономистът доц. Косьо Стойчев подчерта, че решението на САЩ за подпомагане на България с втечнен газ ще бъде добър тест за алтернативните доставки.

"Това са реални действия по обещанието на Байдън, че ще помага на европейските партньори. Предполагам, че договорната цена ще бъде под пазарната, като част от пакета мерки за европейските страни. Така ще разберем дали този канал ще функционира добре чисто технически. Ще се балансират цените - дали нагоре или надолу, важното е, че ще разполагаме с енергиен ресурс", добави икономистът пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че изборът пред правителството е труден - във външнополитически план и по отношение на кризите в страната.

"Геополитически не стоим добре с желанието да наложим вето, в същото време правителството трябва да защити националния ни интерес. По никакъв начин не сме се погрижили през годините за алтернативни доставки на нефт. Българската държава е проспала дълъг период от време в комфорта на руския нефт за липса на алтернатива на доставки от Близкия изток. Технологично рафинерията не е готова да работи с различен от руския нефт", подчерта доц. Стойчев.

И двамата събеседници са убедени, че войната, а от там и кризите в световен мащаб, ще продължат по-дълго от очакванията.

"Войната ще мине през 1-2 горещи фази, охлаждане, преговори, възстановителен период. Цялата сигурност се променя, ние трябва да реагираме гъвкаво. Противопоставянето на -фили и -фоби носи повече проблеми от емоционален характер, трябва хладнокръвен анализ. Започва икономическо изтощаване. Нарушени са връзки, търговия, правила. Ще успее този, който реагира по-гъвкаво и е по-добре подготвен", убеден е Валери Тодоров. 

Събеседникът подчерта, че войната далеч не е само на бойното поле и не се ограничава в регион или в Европа.

"Ако ние до войната живеехме в свят, в който икономиката диктуваше на политиката, сега политиката диктува на икономиката. Това обръщане на страницата създава много проблеми и част от политиците са неподготвени, липсват държавни лидери извън САЩ. Има ескалация на цените, променят се пазарните нива на стоките - производство, транспорт. Отделяйки политиката от икономиката, политиката бяга по една пътека, икономиката не успява да я догони като мерки. Всичко се развива с много големи скорости", добави журналистът.

Доц. Стойчев е убеден, че Русия има предварителната нагласа да воюва и да се отбранява 24 месеца. 

"Това е дългосрочно планирано действие, неслучайно беше избран моментът, когато Ковид кризата започна да приключва в глобален план. Те са изготвили план да издържат 24 месеца в тази обстановка. Войната е във фазата на силовите мускули, въпросът е ние колко време можем да издържим, войната вече е ресурсна", анализира икономистът.

Валери Тодоров е убеден, че която и страна да бъде обявена за победител в конфликта, ще има нови войни.

"Победената страна ще се чувства винаги застрашена. Европа в момента провежда не собствена политика, а тази на САЩ. Трябва да се формулират цели, срокове, страни, които могат да посредничат в конфликта. Минските споразумения вече е ясно, че са задраскани, а политически реформи са необходими и в самата Украйна. Притискането на Русия носи още по-големи рискове. Има един път - дипломатически, който трябва да се съчетава с военните и икономически мерки", допълни журналистът. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК