Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Експерт: Цената на газа ще поскъпне с около 20-30%

Плащаме с 30% по скъпо същия руски газ, но от Гърция, казва Таско Ерменков

09.05.2022 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

„Притеснява ме това, че в момента ние нямаме гарантирана сигурност на газовите доставки. Защото всички твърдят, че до края на май ще имаме газ, но никой не казва, какво правим след месец май. Никой не казва, какво правим с „Чирен“, а той е едва 17 % пълен“. Това каза в предаването „Опорни хора“ енергийният експерт от БСП Таско Ерменков.

Според експерта, когато говорим за доставките и замяната им с втечнен газ, трябва да имаме предвид няколко неща.

„За втечнения газ. Получаваш 1000 куб. м., но си заплатил 1250 в цената. Тази цена няма как

да излезе като тази, на тръбния газ“.

Според Таско Ерменков, ние сега се възползваме от факта, че Гърция все още получава по тръбата газ от Русия – „не им е спрян този газ, защото сигурно са си го предплатили. Но ако спре и там газа, ние вече няма да имаме тази възможност. Чудя се, какво ще правим тогава.

Никой не знаеше, дори членовете на Министерски съвет, че на 27 април ще спре газа от Русия“, каза Таско Ерменков.

„Ще припомня, че още месец преди това бе съобщено, че тези, които не плащат по новата схема, ще им бъде спрян газа. Или може би си мислеха, че това са някакви шегички от страна на Русия“.

Според експерта, в схемата, предложена от „Газпром“ за плащане, има един проблем. „Шефът на ДАНС го каза от трибуната на Народното събрание. Плащането по схемата – превеждаш долари по сметка на купувача в „Газпромбанк“ и си отваряш една сметка в рубли, „Газпромбанк“ ти превалутира тези долари в рубли и ги превежда на „Газпромекспорт“. Тогава вече се смята, че сделката е платена. Но в този процес има едно неопределено време. Не е уточнено, колко време това ще продължи – 2 дена, 20 дни, 1 месец. По тази тема трябва да има преговори. Но ако ти кажат, че „когато ти го докараме, докараме“ е едно. Друго е, когато ти нищо не си направил и се оправдаваш, че руската страна ти е спряла газа“, смята Таско Ерменков.

Според него, проблемът с вноса на газ и зависимостта ни ще продължава да виси, защото най-сигурният начин да се гарантират доставките е да имаш собствен добив.“Румъния ще започне търговското използване на около 30 млрд. куб. м. В Турция от догодина започва експлоатацията на находище с 500 млрд.куб. м. Къде сме ние?“, коментира енергийният експерт.

Според Таско Ерменков цената на газ ще поскъпне с около 20-30%. „За съжаление ще става и все по-скъп.

„Ние в момента плащаме с 25-30% по скъп руски газ, същия газ, който влизаше у нас, като част от него сега го ползваме като гръцки газ, но молекулата е руска. Същият газ, минавайки по същата тръба, за Сърбия е четири пъти по-евтин, за Унгария е два пъти по-евтин, за Гърция с една четвърт по-евтин“, коментира Таско Ерменков.

Целия разговор гледайте във видеото!